Magyar Tibor
2024. december 16. hétfő. 22:07
A diófélék és magvak tápláló kiegészítői a legtöbb étrendnek. A fenyőmag magasabb zsírtartalma egyedülálló előnyöket biztosít, amelyeket érdemes figyelembe venni.
A fenyőmag jó egyensúlyt kínál a fehérjék, zsírok és rostok között, így stabilan tartja a vércukorszintet. E kedvező makrotápanyag-profil mellett a fenyőmag a cukorbetegség kezelése szempontjából előnyös mikrotápanyagokkal is rendelkezik.
A fenyőmagban és a fán termő dióban található magnéziumról kimutatták, hogy javítja az inzulin által történő glükózfelvételt. Emellett a fenyőmagban található egyszeresen telítetlen zsír csökkenti a hemoglobin A1c szintet, ami a vércukorszint szabályozásának kulcsfontosságú mutatója.
A fenyőmag számos szív- és érrendszeri előnnyel jár, amelyek segíthetnek megelőzni a szívrohamot és a stroke-ot. Heti három vagy annál több adag fenyőmag fogyasztása csökkenti a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció kockázatát.
A diófélékben és magvakban, köztük a fenyőmagban található L-arginin aminosav javítja az endothelfunkciót azáltal, hogy növeli a nitrogén-oxid (természetes értágító) elérhetőségét. Ez segít megelőzni a koszorúér-betegséget. A fenyőmag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag, amelyek hosszú és rövid távon egyaránt elősegítik a szív egészségét.
Ugyanúgy, ahogy a fenyőmag javítja a keringést a szív egészsége érdekében, az agy számára is alapvető tápanyagokat biztosít, segít megelőzni az olyan kognitív problémákat, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és az időskori demencia. Idősebb felnőtteknél a fenyőmag fokozott fogyasztása fokozhatja a kognitív funkciókat és csökkentheti a depressziós tüneteket.
Ha a fenyőmagot néhány telített zsiradék helyettesítésére használjuk az étkezésben, az különösen hatékony lehet az agy egészségének előmozdításában.
Egy nagyszabású, esettanulmányban Koreában megállapították, hogy a földimogyoró, a fenyőmag és a mandula fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrák csökkentett arányával. A fenyőmagban található rostok és antioxidánsok kombinációja miatt a fenyőmag egészséges választás a jó emésztés és a rák megelőzése szempontjából.
A fenyőmagot fogyasztó emberek testsúlya, testtömegindexe (BMI) és derékkörfogata alacsonyabb, mint azoké, akik nem esznek. Ezek az eredmények alátámasztják azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek szerint a nagy energiasűrűségük ellenére nem nőtt a testsúlyuk ezen élelmiszerek fogyasztása következtében.
Az is lehetséges, hogy a diófélék és magvak kalóriatartalma alacsonyabb, mint korábban gondolták, mivel a kalóriák egy része az emészthetetlen rostokban rekedt. A fenyőmagban lévő zsírok teszik kielégítő táplálékká, amely csökkenti az étvágyat és elősegíti az egészséges testsúlyszabályozást.
A fenyőmag pinolénsavat, egy omega-6 zsírsavat tartalmaz. Ez a vegyület a vizsgálatok szerint csökkenti a gyulladásos markereket. A gyulladás krónikus betegségekhez vezethet, beleértve a rákot, a kognitív hanyatlást és a szívbetegséget.