Egy tradicionális konyha, amely véd a rák ellen

Magyar Tibor
2024. december 16. hétfő. 16:34

A japán ételek hagyományosan feldolgozatlan élelmiszerekből, valamint nagy mennyiségű gabonából és zöldségből állnak, finomított cukrot vagy élelmiszert kevésbé fogyasztanak.

Japánban rendkívül alacsony a hormonfüggő rákos megbetegedések, például a mell- és prosztatarák kockázata. Ezt a zöldségek, gyümölcsök, egészséges zsírok, magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának és az összességében alacsonyabb kalóriabevitelnek tulajdonítják.

A japán étrend a zöldségek széles választékából áll, amelyek alapvető ásványi anyagokat tartalmaznak az általános táplálkozás támogatása érdekében. Például a tengeri alga rendkívül tápláló, beleértve a nagy mennyiségű jódot, amely segíthet a szervezetnek megőrizni az egészséges pajzsmirigyet. Emellett nagy mennyiségű gyümölcsöt fogyasztanak reggelire és desszertként, amely nagy mennyiségű rostot és vizet tartalmaz.

Japánban az egyik legalacsonyabb a szívbetegségek kialakulásának aránya a világon, sőt, a fejlett országokhoz képest is. A szívbetegségek ilyen alacsony előfordulásának oka az, hogy a japán étrend tele van olyan élelmiszerekkel, amelyek segítenek a szív egészségének javításában.

Továbbá a japán ételekből hiányoznak az olyan összetevők, amelyek elősegítik a szív egészségének romlását, mint a telített zsírok magas szintje, a feldolgozott élelmiszerekből származó, módosított szénhidrátok, és a japánok körében a cukorfogyasztás alacsonyabb szintje is jellemző. A szója gyakran megtalálható számos japán ételben, és az köztudottan csökkenti a szívroham kockázatát, valamint szabályozza a vérnyomást. A japánok a szóját a vörös hús alternatívájaként használják, amely igen magas telített zsírtartalmú lehet.

A japán éttermek általában zöld teát adnak az ételekhez, amelynek számos egészségügyi előnye van. A zöld tea köztudottan segít szabályozni a vérnyomást, csökkenti a vércukorszintet, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, és lassítja az öregedési folyamatot. Emellett fele annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, és segít lebontani az olajokat az emésztőrendszerben. A zöld tea antioxidánsokban való gazdagságának köszönhetően segít a nyugodt és koncentrált mentális állapot kialakításában is.

A japán kultúra megérti, hogy a jó minőségű fehérjeforrások fogyasztása elősegíti az egészségesebb életmódot. A japán ételek közül sok étel tele van fehérjével, amely hihetetlenül jótékony hatással van a szervezetre. A hal, a csirke, sőt a tofu is a japán ételek leggyakoribb alapanyagai közé tartozik. A kobe marhahús gazdag fehérjeforrást és alapvető tápanyagokat, többek között vasat, cinket és B12-vitamint biztosít. Ha sok fehérjét eszik, erősebb építőköveket hoz létre a csontjai, az izmai, a porc, a bőr, sőt még a vér számára is. A fehérje nagy mennyiségű vasat is biztosít.

Ráadásul a japán diéta sok halat használ a vörös húsok helyett, mert ez csökkenti a szívroham kockázatát. Azzal, hogy több halat fogyaszt, az omega–3 zsírsavak és az agyműködést serkentő tápanyagok nagyszerű forrásához is hozzájut.

Elolvasom a cikket