A tengeri só a víztömeg agyagbéléséből adódó magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően természetesen sötétebb színű.
Egy kis csipetnyi sóval megszórva nemcsak az ételek ízét fokozza, hanem mivel nem feldolgozott, minden lényeges tápanyag és ásványi anyag megmarad benne, amely rendkívül előnyössé teszi, és növeli a tápértékét.
Attól függően, hogy a tengeri só melyik régióból származik, például a Himalájából, az Északi-tengerből, az Atlanti-óceánból vagy a Földközi-tengerből, a tengeri só színe, íze, kitermelési módja és jellemzői eltérőek. A tengeri só néhány híres fajtája a himalájai tengeri só vagy rózsaszín só, a kelta tengeri só, a pelyhes tengeri só, a hawaii tengeri só és a fleur de sel tengeri só.
A modernizáció térhódítása előtt az emberek már évszázadokkal ezelőtt is használták a tengeri sót nemcsak az ételek elkészítéséhez, hanem számos egészségügyi előnye miatt is. A tengeri só hagyományos egészségügyi előnyeit először egy buddhista szövegben említik, amely az i. e. 5. századból származik.
Mindannyian tudjuk, hogy a só fedezi a nátriumbevitelt, amely rendkívül szükséges a szervezetünk elektrolittartalmának kiegyensúlyozásához, a szervezet hidratáltságának fenntartásához, valamint az idegek átvitelének és az izomműködésnek a szabályozásához.
A tengeri sók erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága kulcsfontosságú a fájdalom és a gyulladás csökkentésében az ízületi gyulladásban szenvedők számára. Számos kutatás igazolja, hogy a holt-tengeri sókban való fürdés és a tengeri só beiktatása az étrendbe figyelemre méltó eredményeket mutatott a fájdalom és a gyulladás csökkentésében, amellyel mind a reumás, mind az osteoarthritis során szembesülünk.
A tengeri só lúgosító tulajdonsága segít távol tartani a bakteriális és vírusos fertőzéseket. Emellett az olyan alapvető ásványi anyagok, mint a cink, vas, foszfor, mangán, magnézium, kálium és jód jelenléte segít a szervezet immunrendszerének erősítésében. A tengeri só megfelelő mennyiségű tápanyag és ásványi anyag lerakódása miatt rendkívül jótékonyan hat az allergiára, lázra, megfázásra és influenzára.
A tengeri só, mivel kiváló nátrium- és káliumforrás, kulcsfontosságú összetevője a normális szívverés fenntartásának és a szív- és érrendszeri egészség fokozásának. A hagyományos asztali sókkal ellentétben a tengeri só nem növeli a vérnyomást, bár több kutatás is kezeskedik azért, hogy egy csipetnyi tengeri só a rendszeres étkezésben az asztali só helyett jelentős hatást mutatott a magas vérnyomás csökkentésére és ezáltal a szívbetegségek kockázatának mérséklésére.
A tengeri só kulcsfontosságú szerepet játszik az emésztés elősegítésében. Fokozza az ízlelőbimbókat a nyálamiláz nevű enzim kiválasztására, amely segít a szénhidrátok elsődleges lebontásában. A sósav megfelelő kiválasztásának hiánya számos gyomorpanaszhoz vezethet, beleértve az emésztési zavarokat, puffadást, gyomorgörcsöket és a gyomorégést is. A tengeri só nagy jelentőséggel bír, mivel serkenti a gyomrot, hogy savat termeljen, amely segít a táplálék lebontásában.
A tengeri só, ha helyileg használjuk, természetes hámlasztóként működik. A tengeri só magas ásványianyag-tartalma és gyulladáscsökkentő tulajdonságai rendkívül előnyösek az akné, a pikkelysömör, az ekcéma és az öregedés esetén.
A tengeri só rengeteg gyulladáscsökkentő tulajdonsága és nyugtató hatása rendkívül értékes gyógymódot kínál a légzőszervek egészségére. Mivel erős köptető hatású, segít megtisztítani az orrjáratban lerakódott nyálkát és váladékot, enyhíti a torokfájást, a mellkasi torlódást, és megnyugtatja a száraz, irritált torkot is. Asztma, hörghurut, orrmelléküreg- és torokgyulladás esetén is hatásos gyógymódot nyújt.
Adaptogén és nyugtató tulajdonságainak köszönhetően a tengeri só aktívan segít a szervezetben lévő két hormon – a szerotonin és a melatonin – szabályozásában, mindkettő segít az embernek ellazulni és nyugodtabban aludni. Nagy jelentőséggel bír a mentális stabilitás biztosításában is, mivel szabályozza a stresszhormont, azaz a szerotonint, amely viszont csökkenti a szorongás különböző tüneteitbeleértve a nyugtalanságot, a hideg kezeket és lábakat és friss és boldog érzést kölcsönöz.
Az izomgörcsök elég gyakoriak a túlzott edzés után, az elektrolitok izzadással történő elvesztése miatt. Egy pohár víz egy teáskanál tengeri sóval edzésre indulás előtt elfogyasztva elektrolititalként működik, amely kiegyensúlyozza az elektrolithiányt, miközben hidratált marad, ezáltal egyszerre megelőzi az izomgörcsöket és a kiszáradást.