
A bél-mikrobiom egészséges egyensúlya számos módon hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez: segít az emésztésben, véd a kórokozóktól, sőt még az immunrendszerünket is támogatja. Az egyensúly felborulása viszont gyulladásokkal, emésztési zavarokkal, sőt akár mentális problémákkal is járhat. A mikrobiom egyensúlyát megzavarhatja az egészségtelen táplálkozás, a magas stressz-szint, a kevés alvás, valamint az antibiotikumok használata is.
Az étrend-kiegészítők mellett ezekben az ételekben is megtalálhatók azok a jótékony baktériumok, amelyek segítenek újraépíteni a bélflórát:
– élőflórás joghurt, kefir;
– savanyú káposzta;
– kimcsi (erjesztéssel készült zöldségétel).
A prebiotikumok is segíthetnek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában, melyeknek az alábbi ételek a legjobb forrásai:
– hagyma, fokhagyma;
– banán;
– csicsóka;
– zabpehely.
A rostok is alapvető fontosságúak. Érdemes ezért minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát is fogyasztani.