A Brit Dietetikusok Szövetsége szerint egy 100 g-os adag szezámmag 7,9 g rostot tartalmaz, egy evőkanál pedig 1,1 g-ot . A szakemberek szerint komoly bizonyítékok szólnak amellett, hogy a sok rost fogyasztása összefügg az olyan egészségügyi problémák alacsonyabb kockázatával, mint a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a bélrák. Segíthet a székrekedésen is. Azt is feltételezik, hogy a legtöbb felnőtt csak körülbelül 20 g rostot fogyaszt naponta, pedig a bevitelünknek közelebb kellene lennie a 30 g-hoz.
Egy másik ok, amiért a szezámmag nagyszerű kiegészítője az étrendnek, hogy jó vasforrás. Valójában, ha egy evőkanál szezámmagot szórunk az ebédünkre, azzal a napi bevitelünk 10%-át fedezhetjük, mivel 1,4 mg vasat tartalmaz. A vasra mindenféle testi folyamathoz szükségünk van, de a hemoglobin előállítását tartják a legfontosabb szerepének, mivel segít az oxigén szállításában a szervezetben.
A vas az immunrendszerünk egészségének fenntartásában is kulcsszerepet játszik, amely segít megóvni szervezetünket a baktériumoktól, vírusoktól, toxinoktól és gombáktól.
A kalciumra az egészséges fogak és csontok fenntartásához van szükség. Ha növényi alapú étrendet követ, talán keresi a kalciumbevitel növelésének módját. Nos, a szezámmag lehet a válasz.
Egy 100 g-os adag szezámmag bőséges 975 mg kalciumot kínál, és a felnőtteknek naponta körülbelül 700 mg-ra van szükségük, tehát ez jóval meghaladja az ajánlást. Bár érdemes hozzátenni, hogy napi 100 g szezámmag elfogyasztása nehezen lenne elérhető. Reálisabb egy evőkanál, amely 87,8 mg kalciumot tartalmaz. Mivel a kalciumot leginkább a tejtermékekből nyerjük, jó ötlet lehet a szezámmag vagy szezámmagot tartalmazó termék (például tahini) beépítése az étrendünkbe.
A kalcium mellett a szezámmag jó magnéziumforrás is, mivel 100 g anyag 351 mg, egy evőkanál pedig 31,6 mg magnéziumot tartalmaz! Ez különösen lenyűgöző, mivel a férfiak napi szükséglete 300 mg, a nőké pedig 270 mg. A magnézium fontos ahhoz, hogy a szervezetünk folyamatosan jól működjön. Segít a szív, az izmok, az idegek és a csontok zavartalan működésében. Emellett a magnézium segít abban is, hogy az elfogyasztott táplálékot energiává alakítsuk, és normálisan működteti a mellékpajzsmirigyeket.
A B-vitaminokra a szervezetünknek szüksége van ahhoz, hogy az enzimjeink megfelelően végezhessék a munkájukat, például a szénhidrátokból és zsírokból aminosavakká alakítsák át az energiát, és oxigént szállítsanak a szervezetben. A szezámmag is jó B-vitaminforrás, különösen a B6-vitaminnak, mivel 100 grammonként 0,79 mg, evőkanalanként pedig 0,071 mg van benne.
A szezámmag remek kis kiegészítője az étrendnek, ha több növényi alapú fehérjét szeretne bevinni. Valójában 100 g szezámmag 17,7 g fehérjét tartalmaz – egy evőkanál pedig 1,6 g-ot biztosít.
Az étrendi fehérjeszükséglet általában 0,75 g/testsúlykilogramm naponta, a terheseknek és a gyerekeknek még ennél is többre van szükségük. Elegendő mennyiségű fehérjére van szükségünk ahhoz, hogy segítsük izmaink és csontjaink növekedését és javulását.
A szezámmag 100 grammonként 0,25 mg E-vitamint, evőkanálonként pedig 0,022 mg E-vitamint is tartalmaz. Bár ez nem egy hatalmas mennyiség, segíthet az ajánlott bevitel felé haladni, ami azért ajánlott, mert számos testi funkcióhoz szükséges. Az E-vitamin a bőrünk és a szemünk támogatásától az immunrendszer támogatásáig fontos szerepet játszik.
Állatkísérletek és humán vizsgálatok egyaránt megállapították, hogy a szezámmag fogyasztása növelheti a vérben lévő antioxidánsok általános szintjét. Úgy vélik, hogy a szezámmag egy antioxidáns növényi vegyületet, a lignánokat tartalmaz, amelyek állítólag segítenek megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől. Ezen kívül a szezámmagban található E-vitamin gamma-tokoferol nevű típusa is szerepet játszik antioxidánsként.