Izmot épít, védi a szívet és csökkenti a rák kockázatát

Szirtes Györgyi
2024. december 16. hétfő. 19:25

A tofu növekvő népszerűsége mögött számos ok húzódik meg: Számos ételben jól működik, könnyen felhasználható és szuper egészséges.

Egy 3/4 csésze (100 gramm) adagban 10 gramm fehérjével a tofu kiváló növényi fehérjeforrás. A magas fehérjetartalom az egyik oka annak, hogy a vegetáriánus vagy vegán étkezési tervet követő emberek a hús alternatívájaként a babtúrót részesítik előnyben.

A tofu különösen jó választás azoknak, akik vegánul étkeznek, hogy biztosítsák az ajánlott napi fehérjebevitelüket.

Ellentétben az állati fehérjeforrásokkal, mint a marhahús, a tofu koleszterinmentes. És bár egy adag tofu 5 gramm zsírt tartalmaz, ez főként többszörösen telítetlen zsírokból áll. Ezek a zsírok omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek segítenek a koleszterinszint szabályozásában.

Egy 3/4 csésze tofu körülbelül 100 kalóriát, 5 gramm zsírt és 1 gramm rostot tartalmaz. Emellett tele van kalciummal, vassal, mangánnal, rézzel és pantoténsavval.

A szójabab és az olyan szójatermékek, mint a tofu, izoflavonokban gazdagok. Ezek a flavonoidok (növényi eredetű vegyi anyagok) segítenek csökkenteni a vérnyomást, és más szívvédő előnyöket is nyújtanak. Egy 2020-as tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik hetente egy adag tofut ettek, 18 százalékkal alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem ettek.

Egy másik tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik hetente négy vagy több napon szójaterméket fogyasztottak, alacsonyabb volt a szívroham kockázata.

Korábban az emberek attól tartottak, hogy a szójaételek növelik a rák kockázatát. Az izoflavonok gyengén utánozzák az ösztrogént, így bizonytalanok voltak a szója és a mellrák közötti lehetséges kapcsolat tekintetében. De több vizsgálat után sem találtak összefüggést.

A tofu teljes értékű fehérje. Mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyre a szervezetnek szüksége van a jó működéshez. A szervezete a fehérjében lévő aminosavakat a szövetek javítására, a tápanyagok szállítására és az izomépítésre használja.

A tofu kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek erős csontokat építeni és fenntartani. A kalciumban és magnéziumban gazdag élelmiszerek megelőzhetik a csontvesztést és a csontritkulást. A magnézium emellett fontos tápanyag az egészséges ideg- és izomműködéshez.

A fehérje segíthet a kilók leadásában. A fehérje lebontása hosszabb időt vesz igénybe és több energiát igényel a szervezet számára. Ennek eredményeképpen hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, ami segíthet az egészséges testsúly megtartásában.

Elolvasom a cikket