Szuperélelmiszer vagy egészségtelen termék?

„A sertészsír a telített zsírok kategóriájába tartozik. Ezeknek pedig az étrendben található összes zsiradék napi adagjának kisebb részét kellene kitenniük. Ezek azok a zsírok, amelyekben a molekulák hidrogénnel túltelítettek. Egyszerű megjegyezni: a telített zsírok szobahőmérsékleten szilárdak maradnak. Forrásuk a hús, a vaj, a sajt és más zsíros tejtermékek, a tejszín és a tejföl, a kókusz- és a pálmaolaj” – magyarázza a szakértő.

A nutriciológus megjegyzi, hogy a telített zsírok alapvető funkciókat töltenek be a szervezetben. Például szinte az egyetlen forrása az A-vitaminnak, amely szükséges a sejtregenerációhoz, az immunrendszer táplálásához és a megfelelő hormonális háttér kialakításához.

„Nem szabad kizárni az ilyen zsírokat, de nem is szabad kontrollálatlanul fogyasztani őket. Mérsékelten és változatosan – igen. A legjobb zsírok – belsőségekből, húsból és vadhúsból, disznózsírból, egész madár- és halhúsból készült ételek csonttal főzve, sajt – csakis teljes, maximális zsírtartalmú tejből (kecske, tehén és bivaly előnyben). Vajat is lehet enni, de nagyon mértékkel” – mondja Goloborodko.

Azt is elmagyarázza, hogy a zsírban található arachidonsav (omega–6) többszörösen telítetlen zsírsav. Minden sejtmembránnak része, számos hormonális és immunreakcióban részt vesz, és szükséges a szív számára. Ez a sav azonban nem található meg a növényi olajokban.

„A disznózsírban mind az omega–3, mind az omega–6, mind az omega–9 savak normális, kiegyensúlyozott arányban vannak jelen, amely fontos a szervezet számára. Emellett A-, D- és E-vitaminok os vannak benne. Szelén, mint antioxidáns és a pajzsmirigyműködést segítő anyag. Lecitin, amely a membránok része. A disznózsír leginkább nyers zöldségekkel és leveles zöldekkel kombinálható. A zöldségek természetes enzimjei segítenek a jobb emésztésben” – magyarázza Goloborodko.

Hogyan lehet elrontani a disznózsírt?

A nutriciológus szerint elronthatja a disznózsír jótékony hatását, ha oxidálódik, felmelegítik, héjra sütik, finomított gabonafélékkel keverik, vagy cukorral adják egy kiadós ételhez.

Ennek a következő hatásai lehetnek:

– lelassítja a természetes belső méregtelenítési folyamatot

– csökkenti a tesztoszteronszintet

– növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

– metabolikus szindrómát, elhízást okoz.

– kiválthatja a 2-es típusú cukorbetegséget.

Elolvasom a cikket