„Ez egy népszerű mítosz, amely azt sugallja, hogy a padlóra esett étel még biztonságosan fogyasztható, ha három másodpercen belül felvesszük. E szerint az ökölszabály szerint az étel és a felület közötti rövid érintkezési idő megakadályozza, hogy káros baktériumok vagy kórokozók kerüljenek az ételre. Ennek az elképzelésnek azonban nincs tudományos alapja, és csupán egy mítosz. A valóságban a baktériumok szinte azonnal rákerülhetnek az élelmiszerre, miután az érintkezik egy szennyezett felülettel. A baktériumok, vírusok és szennyeződések ezredmásodperceken belül elkezdhetnek terjedni, függetlenül attól, hogy az élelmiszer mennyi ideig volt a padlón.
A felület is számít. A Journal of Applied Microbiology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az élelmiszerhez tapadó baktériumok 48-70 százaléka a csempére és a fára kerül. A szőnyegek csapdába ejthetik a baktériumokat, a port és az ételmaradékokat, így ideális hely a káros mikrobák számára a túléléshez. Általában biztonságosabb otthon a padlóra hullott ételt elfogyasztani, mint nyilvános helyeken, például étteremben vagy kórházban.
Így az élelmiszerekre vonatkozó „három másodperces szabály” ártalmatlannak tűnhet, de nem az. Ha egyszer leesett az étel, különösen a magas nedvességtartalmú étel, a legjobb, ha nem fogyasztjuk el” – írja az oldal.