A vodkás nassolnivalók nagyon változatosak lehetnek, és kulturális, valamint személyes preferenciáktól függnek – írja a Sports.kz.
Mit nem szabad vodkával nassonlni?
Egy csapos megjegyezte, hogy a nassolnivalók antirangsorában az első helyet a saslik foglalja el.
„Ezzel szemben valami zsíros, kiadós étel a legjobb. De az már eleve kemény a szervezetének, ha iszik. Így a nehéz ételek komolyan megterhelik a szervezetet” – mutat rá a csapos.
Kiemelte, hogy soha ne nassoljunk grapefruitot, ha alkoholt iszunk.
„Blokkolja a májban a méreganyagokat feldolgozó enzimeket. Ennek megfelelően az alkohol tovább marad a szervezetben” – mutat rá.
Lehet-e édességet enni?
Elmondta, hogy az édességek szintén nem ajánlottak a különböző alkoholos italok mellé.
„A szervezetünkben van egy úgynevezett sorrend, hogy mit dolgoz fel először. A cukrok jönnek először. Tehát amíg a cukrot feldolgozza, addig az alkohol elkezd lebomlani a szervezetében” – zárta le.
Hogyan kell helyesen nassolni alkohollal együtt?
Egy táplálkozási tanácsadó megjegyezte, hogy a nassolnivalóknak mérsékelteknek és zsírmenteseknek kell lenniük.
Szerinte az ételek terhelik a májat és a hasnyálmirigyet, és ez súlyosbítja a másnaposságot.
„Nem kell sokat nassolni és főleg nem zsíros ételekkel vagy nehezen emészthető fehérjetartalmú ételekkel: hús, kolbász, gomba, borsó, bab, házi liba és kacsa. A nehéz nassolnivalók sokkal súlyosabb másnaposságot okoznak, és fokozzák a káros hatásait a szervezetre” – jegyezte meg.
Mi a helyes módja a vodkával való nassolásnak?
A szakértő szerint a krumplipüré és mindenféle babér jó a vodkához.
„Beburkolják a gyomor falát, lágyítják az irritációt. És éppen az irritáció miatt nem szabad fűszeres ételeket tálalni vodkával” – mutat rá.
Mi a helyes módja a pezsgőzésnek?
A táplálkozási szakértő azt is hozzátette, hogy a pezsgőhöz jobb, ha halas szendvicseket és könnyű salátákat tálalunk.
„Jobb, ha a pezsgőhöz kaviáros vagy vörös halas szendvicseket tálalunk. A halak mellett könnyű salátákat, például görög és caprese salátát, baromfit és gyümölcsöt” – mondja a szakértő.
Mi a helyes módja a borral való nassolásnak?
A bor ízét a sajt, az olajbogyó, a baromfi, a hal, a tenger gyümölcsei és a szusi emeli ki.
Mi a helyes módja a konyakkal való nassolásának?
A szakértő hozzátette, hogy a konyakhoz a legjobb nassolnivaló a sajt.
„Valójában az igazi ínyencek nem nassolnak a konyak mellé. Ha nassolnak, legyenek pástétomok, a libamáj ideális, jó sajtok, tenger gyümölcsei és friss gyümölcsök, zöldségsaláták, olajbogyó” – foglalta össze.
Mivel ne „öblítsük le” az alkoholt?
A legrosszabb választás az energiaitalok.
„Felgyorsítják a szívverést, és szívproblémákhoz vezethetnek, ha alkohollal kombináljuk őket” – árulta el egy csapos.
A második helyen szerinte a szénsavas italok állnak.
„Kevesen tudják, de a gázok miatt az alkohol gyorsabban felszívódik a szervezetünkben. Emellett később érezzük a telítettséget. Ezért lehet, hogy már eleget ittunk, de tovább iszunk” – figyelmeztet.
A harmadik helyen az édes italok, mint például a „gyümölcslevek” állnak.
„Ha alkohollal együtt fogyasztjuk őket, észrevétlenül túladagolhatjuk a cukrot. Másodszor pedig idővel elhízáshoz vezethet” – foglalta össze.