Így lesz repedésmentes a hurka

A legzavaróbb tényező a hurka sütése közben, hogy az étel kireped, és a bélből kiömlik a töltelék, amelynek köszönhetően kiszárad. Hogy ne repedjen ki, egyszerű házi praktikákat alkalmazzunk a hurka és kolbász sütése során – írja a Nyugdijasok.hu.

A hurka és kolbász sütése sütőben, tepsiben történik, nem pedig serpenyőben. A hurka sütése szempontjából mindegy, hogy fagyott vagy friss élelmiszerekkel dolgozunk, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.

A fagyasztott hurkát betehetjük egyből a sütőbe, ám jobban járunk, ha előtte legalább félig felolvasztottuk. 170–180 fokra előmelegített sütőben süssük.

A sütési idő attól függ, hogy mennyire ropogósan szeretjük, harminc-negyven perc. Ha fagyott hurkát sütünk, a folyamat egy órát is igénybe vehet.

Repedés ellen ezekre figyeljünk:

  • A tepsiben úgy helyezzük el őket, hogy ne érjenek egymáshoz, ugyanis ha összesülnek, a hurka bele kireped.
  • Vékony tűvel szúrjunk apró lyukakat a (nem fagyott) hurka bőrébe, hogy a nyomás távozhasson, így a hurka nem reped ki.
  • Öntsünk egy kevés vizet a hurka alá, hogy a hurka ne tapadjon le a tepsi aljára – ugyanis attól is szétdurranhat.
  • Áztassuk be sütés előtt a hurkát 10–15 percre, ha az már nem friss. A fagyasztott hurka bele gyakran elveszti a rugalmasságát, ez is okot adhat a kirepedésre.

Ha nem szeretnénk, hogy nagyon zsíros legyen a hurka vagy kolbász, tegyük rácsra. Az íze ugyanolyan finom lesz, és nem terheli annyira a gyomrot. Mert egy dolgot ne felejtsünk: a sült hurka, kolbász nem könnyű fogás!

Elolvasom a cikket