Jól tejel a disznóhús a Hargitán

Dugig vannak a Hargita megyei porták és portálok az eladó malacok hirdetéseivel – írja a Székelyhon. Mint a cikkben olvasható, most van az idénye a háztáji disznóvágásoknak, egyre nagyobb a kereslet a hús iránt. A lap szerint jószágok kereskedelmi ára nyomottabbá vált az utóbbi időben, ezért ebből sokan profitálni szeretnének azáltal, hogy egy 150-200 kilogramm súlyú állatnak a húsát 10-12 lejért (nyolcszáz-ezer forint környékén) veszik meg kilogrammonként, majd a magánszemélyeknek tovább adva már 15-18 lejt (1250-1500 forintot) kérnek érte.

A megkérdezett szakértő aláhúzta, legjobb a háztáji sertések között szétnézni, hiszen így a vásárló maga is láthatja a helyszínen, hogy mit vesz meg, hol és milyen körülmények között hizlalták fel az adott példányt.

Írnak arról is, mentül fiatalabb a malac, annál többet kell érte fizetni. Egyben hozzáteszik, a termelésben egyfajta ciklikusság tapasztalható, hiszen amikor megnő a kereslet és van ára a sertéshúsnak, akkor egyre többen kezdenek a tartásukkal foglalkozni – aztán amikor telítődik a piac, utána egy-két éven belül az árak a nagy kínálat miatt olykor egészen alacsony szintre esnek le.

Elolvasom a cikket