Ezeket az ételeket tilos ennie, ha magas a koleszterinszintje

Mit nem szabad enni magas koleszterinszint mellett? A fő tabu a transzzsírok.

A transzzsírok a telítetlen zsírok egy fajtája, amelyek akkor keletkeznek, amikor a növényi olajok egy hidrogénezésnek nevezett folyamaton mennek keresztül. Ez a folyamat a folyékony olajokat szilárd zsírokká alakítja, ami javítja az élelmiszerek textúráját és eltarthatóságát.

A transzzsírok általában a következőkben találhatók:

• margarinok és sertészsír;

• bolti pékárukban (kekszek, sütemények, fánkok);

• gyorséttermi és sült ételek;

• feldolgozott rágcsálnivalók (chipsek, mikrohullámú popcorn).

Miért ártanak a transzzsírok a koleszterinszintnek?

A transzzsírok fogyasztása jelentős negatív hatással van a vér koleszterinszintjére. Ezek a zsírok emelik az LDL (rossz) koleszterinszintet és csökkentik a HDL (jó) koleszterinszintet.

A megemelkedett LDL-szint plakkok felhalmozódásához vezethet az artériákban, ami növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ha magas a koleszterinszintje, vagy aggódik a szív- és érrendszeri egészségéért, fontos, hogy kerülje a transzzsírokat az étrendjében.

Mit együnk magas koleszterinszint esetén?

Vegyen be a napi étrendjébe gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Válasszon egészséges fehérjéket (sovány húsok és tenger gyümölcsei, hüvelyesek). A vörös húsokat is korlátozza heti egy-három alkalomra. Egyen hetente legalább kétszer zsíros halat (lazac, szardínia és makréla).

Elolvasom a cikket