Elmondása szerint a borsó purinokban gazdag, amely növeli a húgysavszintet, amely a köszvényes emberek számára problémás lehet – írja a Sports.kz.
„A borsó és a borsóételek komplex szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek egyeseknél hasi puffadást és gázképződést okozhatnak. A borsó purinokban gazdag, amely megemelkedett húgysavszinthez vezethet. Ez különösen fontos a köszvényre hajlamos emberek számára. Az emésztési problémákkal, például irritábilisbél-szindrómával küzdők számára a borsóleves nehezen emészthető” – magyarázta Lyalina.
Mint a biológus hangsúlyozta, a borsó növényi fehérjében gazdag, amely a borsólevest jó tápanyagforrássá teszi a vegetáriánusok és a húsfogyasztásukat korlátozó emberek számára. Elmondása szerint a borsó B-, A-, C-, K-vitamint, valamint ásványi anyagokat – káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat – tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet egészségének megőrzéséhez.
„A borsó gazdag élelmi rostokban, amelyek segítenek az emésztés javításában, a bélrendszer egészségének fenntartásában és a vércukorszint normalizálásában. A borsó fogyasztása segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet, amely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A borsóleves egy kiadós, de viszonylag alacsony kalóriatartalmú étel, amely segít a testsúly megtartásában” – foglalta össze Lyalina.