MH/ MTI
2024. december 20. péntek. 6:30
Ezek a túlérett gyümölcsök ugyanazon a vitaminok és ásványi anyagok egészséges forrásai, mint amelyek a sárga gyümölcsökben is megtalálhatóak – mondja Suzanne Fisher, a Very Well Health orvosa.
A barna banán érettebb és puhább, mint a sárga. Édesebb is. Ezért gyakrabban használják sütéshez és más receptekhez, mint önmagukban.
A banán akkor tekinthető érettnek, ha kis barna foltok jelennek meg a héján. Ezek a barna foltok annak a jelei, hogy a gyümölcsben lévő keményítő cukorrá alakult, amely édesebbé és ízesebbé teszi a banánt. Bár a banánhúson is lehetnek barna foltok, ezeket gyakran a nagyon érett banánon lévő zúzódások okozzák.
A héján vagy húsán barna foltos banán ehetőnek minősül. Azonban minél érettebbé válik a banán, annál nagyobb a kockázata annak, hogy baktériumokat hordozhatnak.
Három jel arra utal, hogy a banán túl érett ahhoz, hogy biztonságos legyen a fogyasztása
A banánon a penész bolyhos, fehér, szürkés vagy zöldes növekedésként jelenik meg, hasonlóan a kenyér penészéhez, különösen a szár közelében.
A banán rohadt, vagy erjedt szaga van.
A banán folyadékot szivárog.
A banán belsejében lévő héj és gyümölcs fekete, amely azt jelzi, hogy a banán túlérett.
Felhősödés a banánhéj enyhén megnyomásakor.
A barna banán előnyei az éretthez képest
Csúnya megjelenése ellenére a barna banán számos előnnyel jár az érett, sárga banánnal szemben. Sokkal magasabb a cukortartalma, így kiváló választás a sütéshez. Könnyebben emészthető, mert az enzimek a rezisztens keményítőt (a nem emésztett keményítőt) egyszerű cukorrá bontják, így az könnyebben emészthető.
A cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják a banánt, ha kevésbé érett banánt választanak alacsonyabb glikémiás indexük (GI) és magasabb rezisztens keményítőtartalma miatt, amely kevésbé befolyásolja közvetlenül a vércukorszintet.
Lelassíthatja a cukor felszabadulását a véráramba, ha kis adagokban banánt fogyaszt olyan ételek mellett, amelyek egészséges zsírokat, fehérjét vagy extra rostot tartalmaznak.