A gránátalma hasznos az erek falának erősítésére, a szívműködés javítására és a kórokozók szaporodásának elnyomására, mondta a táplálkozási szakértő és általános orvos Elena Solomatina. Az orvos kifejtette, hogy ezt a gyümölcsöt héjával és magjaival együtt lehet fogyasztani, ezek is tartalmaznak hasznos anyagokat, számol be a Sports.kz a News.ru-ra hivatkozva.
Elena Solomatina szerint a gránátalma különösen hasznos a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára.
„Az a tény, hogy ellagsavat tartalmaz, amely segít csökkenteni a nyomást, erősíti az ereket és kardioprotektív hatású. A legnagyobb mennyiségű ellagsav a gránátalma héjában található” – mondta az orvos.
Ezenkívül a gránátalma antibakteriális és vírusellenes, daganatellenes és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Solomatina a nőknek a gránátalma fogyasztását javasolta az ösztrogénszint csökkenése esetén.
„A gránátalma a magokkal együtt fogyasztható. Telítetlen zsírsavakat és rostokat tartalmaznak. A gránátalma jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ami hozzájárul a vas hatékonyabb felszívódásához. Ezért a gránátalmából készült szószok vagy gyümölcslé jól illenek a húskészítményekhez és a halakhoz. A gránátalmában lévő sav segít megpuhítani a húst és javítja annak emésztését” – tette hozzá a táplálkozási szakértő.
Elmondása szerint a gránátalma jelentős K-vitamin-tartalommal rendelkezik, ami segít a normális csontképződésben és a vérzések megelőzésében.