Az emelkedett koleszterinszint komoly veszélyt jelent a szív és az erek egészségére. A modern orvostudomány sokféleképpen küzd a probléma ellen, de különösen fontos a megfelelő táplálkozás.
Zabpehely a koleszterin ellen
A zabpehelyliszt a világon elismerten vezető szerepet tölt be a koleszterinszint csökkentésében.
A zabban található oldható rostok megkötik a koleszterint a bélben, és eltávolítják a szervezetből.
A zabpehely rendszeres fogyasztása öt-tíz százalékkal csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét.
A fokhagyma ereje
A fokhagyma egyedülálló kéntartalmú vegyületeket tartalmaz.
Már napi két gerezd fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet és hígítani a vért.
A salátákhoz vagy főzelékekhez hozzáadott, friss fokhagyma különösen előnyös.
Lenmag
Az apró lenmagok erőteljes koleszterinellenes hatással rendelkeznek.
Az omega–3 zsírsavak és a lignánok segítenek normalizálni a lipidanyagcserét. Elég naponta két evőkanál őrölt magot fogyasztani.
Avokádó és egészséges zsírok
Az avokádó pépje egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag. E gyümölcs rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet és növelni a „jó” koleszterinszintet. Napi egy gyümölcs elegendő az érezhető hatáshoz.
Olívaolaj
A finomítatlan szűz olívaolajat az erek védelmének természetes gyógymódjaként tartják számon.
Az olajban található polifenolok és az E-vitamin megakadályozza a koleszterin oxidációját és az ateroszklerotikus plakkok kialakulását.
Zöld tea
A zöld teában található katechinek aktívan harcolnak a felesleges koleszterin ellen.
Napi három-négy csésze ital hozzájárul az erek tisztításához és a lipidprofil normalizálásához. Fontos, hogy a teát helyesen főzzük, ne hagyjuk, hogy a víz túlmelegedjen.
Zsíros halak
A makréla, a szardínia és a lazac gazdag omega–3 zsírsavakban. A heti kétszeri olajos tengeri halak fogyasztása segít a koleszterinszint szabályozásában, és védi a szív- és érrendszert.
Diófélék és magvak
A dió, a mandula és a tökmag növényi szterolokat tartalmaz.
Napi egy marék dió biztosítja a szervezet számára a felesleges koleszterinszint elleni küzdelemhez szükséges anyagokat.
Hüvelyesek
A lencse, a bab és a csicseriborsó kiváló növényi fehérje- és rostforrások.
A hüvelyesek rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet, és javítja a bélműködést.
Gyümölcsök és bogyós gyümölcsök
Az alma, a körte és a bogyós gyümölcsök pektint tartalmaznak. Ez az anyag segít megkötni és eltávolítani a felesleges koleszterint a szervezetből.
Különösen hasznosak az antioxidánsokban gazdag citrusfélék és a sötét bogyós gyümölcsök.
Az elkészítés módszerei
A termékek megfelelő hőkezeléssel hozzák a maximális hasznot.
A legjobb gőzölni vagy párolni. A sütés csökkenti az élelmiszerek jótékony tulajdonságait, és káros vegyületek kialakulásához vezethet.