Bajnokok a magas koleszterinszint elleni küzdelemben

Az emelkedett koleszterinszint komoly veszélyt jelent a szív és az erek egészségére. A modern orvostudomány sokféleképpen küzd a probléma ellen, de különösen fontos a megfelelő táplálkozás.

Zabpehely a koleszterin ellen

A zabpehelyliszt a világon elismerten vezető szerepet tölt be a koleszterinszint csökkentésében.

A zabban található oldható rostok megkötik a koleszterint a bélben, és eltávolítják a szervezetből.

A zabpehely rendszeres fogyasztása öt-tíz százalékkal csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét.

A fokhagyma ereje

A fokhagyma egyedülálló kéntartalmú vegyületeket tartalmaz.

Már napi két gerezd fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet és hígítani a vért.

A salátákhoz vagy főzelékekhez hozzáadott, friss fokhagyma különösen előnyös.

Lenmag

Az apró lenmagok erőteljes koleszterinellenes hatással rendelkeznek.

Az omega–3 zsírsavak és a lignánok segítenek normalizálni a lipidanyagcserét. Elég naponta két evőkanál őrölt magot fogyasztani.

Avokádó és egészséges zsírok

Az avokádó pépje egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag. E gyümölcs rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet és növelni a „jó” koleszterinszintet. Napi egy gyümölcs elegendő az érezhető hatáshoz.

Olívaolaj

A finomítatlan szűz olívaolajat az erek védelmének természetes gyógymódjaként tartják számon.

Az olajban található polifenolok és az E-vitamin megakadályozza a koleszterin oxidációját és az ateroszklerotikus plakkok kialakulását.

Zöld tea

A zöld teában található katechinek aktívan harcolnak a felesleges koleszterin ellen.

Napi három-négy csésze ital hozzájárul az erek tisztításához és a lipidprofil normalizálásához. Fontos, hogy a teát helyesen főzzük, ne hagyjuk, hogy a víz túlmelegedjen.

Zsíros halak

A makréla, a szardínia és a lazac gazdag omega–3 zsírsavakban. A heti kétszeri olajos tengeri halak fogyasztása segít a koleszterinszint szabályozásában, és védi a szív- és érrendszert.

Diófélék és magvak

A dió, a mandula és a tökmag növényi szterolokat tartalmaz.

Napi egy marék dió biztosítja a szervezet számára a felesleges koleszterinszint elleni küzdelemhez szükséges anyagokat.

Hüvelyesek

A lencse, a bab és a csicseriborsó kiváló növényi fehérje- és rostforrások.

A hüvelyesek rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet, és javítja a bélműködést.

Gyümölcsök és bogyós gyümölcsök

Az alma, a körte és a bogyós gyümölcsök pektint tartalmaznak. Ez az anyag segít megkötni és eltávolítani a felesleges koleszterint a szervezetből.

Különösen hasznosak az antioxidánsokban gazdag citrusfélék és a sötét bogyós gyümölcsök.

Az elkészítés módszerei

A termékek megfelelő hőkezeléssel hozzák a maximális hasznot.

A legjobb gőzölni vagy párolni. A sütés csökkenti az élelmiszerek jótékony tulajdonságait, és káros vegyületek kialakulásához vezethet.

Elolvasom a cikket