A protein elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, aki pedig formában szeretne maradni, annak szinte elengedhetetlen, hogy figyeljen étkezései során a megfelelő mennyiségre. Azonban, mint sok minden más kapcsán, itt is felütötték a fejük a városi legendák és a meg nem nevezett szakértők által preferált ételek, amelyeknek állítólag magas a proteintartalmuk.
Az egyik ilyen étel rögtön a mogyoróvaj, amelyről már évek óta tartja magát a mítosz, hogy kiváló proteinforrás. Ezzel szemben a valóság az, hogy a mogyoróvaj kiváló forrása például az E-vitaminnak, azonban proteintartalma közel sem magas. Több ezer kalóriát kellene megennünk mogyoróvajból ahhoz, hogy magasnak lehessen nevezni a bevitt protein mennyiségét.
A sima joghurt sem a legjobb, ha növelni akarjuk a proteinbevitelünk, hiszen itt is hasonló módon rengeteget kellene megenni belőle. A görög joghurt ugyanakkor valamivel jobb választás, hiszen 100 gramm termékben átlagosan majdnem 20 gramm protein található, szemben a sima joghurt 8-10 grammjáéval.
Szintén a mítoszok sorát gyarapítja a humusz esete, hiszen való igaz, hogy a klasszikus közel-keleti étel fő alapanyaga a csicseriborsó, ami gazdag proteinforrás, azonban a humuszt is csak kis mennyiségben szoktuk fogyasztani, így ebből sem tudjuk tisztán fedezni szervezetünk proteinszükségletét.
Ha magas proteintartalmú ételekre vágyunk, érdemes a tojás, a lazac, a csirke és a lencse irányába tekintenünk, ezek az ételek ugyanis rengeteg proteint tartalmaznak, ráadásul a szervezetünk számára legjobban hasznosítható formában.