A kávé nem csak finom, hasznos is

Amerikai kutatók tizennégy korábbi tanulmányban összegyűjtött, több mint 25 ezer adatot elemeztek. Ezeket együttesen értékelték, hogy megállapítsák, mi áll a különböző fej- és nyaki daganatokban szenvedő egyének étrendjében. A Cancer című folyóiratban publikált eredmények szerint a napi több mint négy csésze koffeines kávé akár 17 százalékkal is csökkentheti a száj- és torokrák kialakulásának esélyét. Az International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium elemzésének azok számára is van egy jó hírük, akik nem szeretik a kávét, hanem inkább a teát pártolják, aminek a kávéhoz hasonló a hatása.

A témával kapcsolatos kutatások nem egységesek: némelyik arra utal, hogy a napi közepes vagy magas szintű kávéfogyasztásnak lehet némi védőhatása, míg mások nem láttak nagy hatást a száj- és torokrák megelőzésével kapcsolatban.

Hasonlóképpen áll a helyzet a teával kapcsolatban, amit egyik kutatás összefüggésbe hozta a fej- és nyaki rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével, más vizsgálat viszont nem.

Ráadásul a kávénak még csak nem is kellett koffeintartalmúnak lennie ahhoz, hogy valamilyen előnye legyen. A koffeinmentes kávé fogyasztása a szájüregi rákos megbetegedések 25 százalékos csökkenésével járt együtt.

Érdemes tehát fenntartásokkal kezelni a hasonló kutatások, de egyelőre úgy fest még jót is tehet ha sok kávét és teát iszunk.

Elolvasom a cikket