A naan története 2500 évre nyúlik vissza. Napjainkban a naan a dél-ázsiai India és Pakisztán, de a közép-ázsiai Irán és Afganisztán, valamint a délkelet-ázsiai Mianmar, Indonézia és Malajzia kultúráinak egyik alapanyaga. A feltételezések szerint a naan a történelmi Perzsiában a tüzes kavicsokon sütött lapos kenyérből született.
A naan, a perzsa kenyér szó, egy rágós lapos kenyér, amelyet fehér vagy teljes kiőrlésű liszt, élesztő, tojás, víz és só keverékéből készítenek. A naan-t általában tandoorban, egy hagyományos henger alakú agyagkemencében sütik, amelyet magas hőfokra hevítenek egy fa- vagy faszéngödör tetejére helyezve, vagy egy lapos fémlemez serpenyőben.
Gyökerei miatt a naan-t leggyakrabban az ázsiai kultúrákban szolgálják fel, de a világ minden táján megtalálható ételek kísérőjeként is, különösen currykhez. Minden régiónak megvan a maga egyedi módja ennek a lapos kenyérnek a tálalására.
Dél-Ázsiában általában vajat kennek rá. Mianmarban a naan gyakran reggeli alapétel, amelyet kávé és tea mellett fogyasztanak. Indonéziában pedig a naan-tól eltérően a „roti” szintén lapos kenyér, de kovásztalan lisztből, például teljes kiőrlésű búzából készül, és nagyon vékonyra nyújtják. A naan kenyér része lehet az egészséges táplálkozásnak, különösen, ha teljes kiőrlésű változatot választunk.
A naanban lévő kalóriák többsége szénhidrátokból származik, egy darab (90g) 45,4 gramm szénhidrátot tartalmaz. A naanban van némi cukor (3,2 g) és rost (2 g), de a szénhidrátok nagy része keményítő. A naan becsült glikémiás indexe 71,3.
A naan kiváló forrása több ásványi anyagnak, köztük a niacinnak és a tiaminnak, de jó vasforrás is. Azt is meg kell jegyezni, hogy a naan jelentős mennyiségű nátriumot biztosít.
A naan szénhidrátokat tartalmaz, amelyek energiával látják el a szervezetet. Fehérjét, némi egészséges zsírt és vasat. A boltban vásárolt márkák és a teljes kiőrlésű gabonából készült házi változatok további előnyöket, például rostokat és probiotikumokat tartalmazhatnak. Arról nem is beszélve, hogy remek íze van, és kiegészítheti a különféle ízekkel, fűszerekkel készült ételeket.
A teljes kiőrlésű gabonából, kovászból, rozsból vagy más gabonaalternatívából készült naan gazdagabb élelmi rostokban, mint a dúsított lisztből vagy finomított gabonából készült társai. A rost segít fenntartani a bélrendszer egészségét és szabályozza a bélmozgást.
Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék javítják a bélmozgást, lágyítják a székletet, növelik a széklet tömegét, és a vastagbél tranzitidejének csökkentésével javítják a székrekedést. Ha a bélműködés rendszertelenségével küzd, a rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása segíthet. A teljes kiőrlésű gabonából készült naan hozzáadása a rostban gazdag étrendhez segíthet a napi rostszükséglet kielégítésében.
A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása segíthet a testsúly fenntartásában. Ezek a gabonafélék nem csak hosszabb ideig hagyják teltségérzetet, de a korpa vagy rostok jelenléte elősegíti az egészséges emésztési működést is.
Mi több, kutatások kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a cukorbetegség megelőzésében is segíthetnek, és a szíve számára is védőhatással bírhat. Mivel a finomított gabonafélék nem nyújtják ugyanezeket az előnyöket, a naan kiválasztásakor érdemes a teljes kiőrlésű gabonaféléket választani.
A kutatók azt tapasztalták, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék elsősorban az alacsonyabb energiabevitel melletti jóllakottság miatt játszottak szerepet a testsúly csökkentésében. Megfigyelték továbbá a szisztematikus alacsony fokú gyulladást is.
Egyes előre elkészített naan kenyerek rostot tartalmaznak. Ha a naan teljes kiőrlésű változatát választja, akkor élvezheti a magas rosttartalmú élelmiszerek előnyeit, különösen, ha az egy átfogó táplálkozási terv része.
A kutatók ugyanis megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik napi 25-29 gramm rostot fogyasztottak, 15-30%-kal csökkent a szívbetegség, a cukorbetegség és a vastagbélrák kialakulásának kockázata. Emellett a tanulmány megállapította, hogy a nagyobb mennyiségű rostot fogyasztó embereknél alacsonyabb volt a vérnyomás, a koleszterinszint és a testsúly is.
A kenyérhez hasonlóan a naan is viszonylag rövid ideig tartható el, és a csomagoláson feltüntetett időpontig kell felhasználni. Általában a kamrában körülbelül 3-4 napig, a hűtőszekrényben több mint egy hétig, fagyasztva pedig akár 3 hónapig is eláll.