Egy igazi afrodiziákum, ami a szívet is védi

Magyar Tibor
2024. december 23. hétfő. 9:08

A legtöbb osztrigatenyésztő gazdaság kis mértékben terheli a természeti környezetet, és a fenntarthatóság érdekében gazdálkodnak. De a legjobb az egészben, hogy az osztriga rendkívül tápláló kiegészítője az étrendnek.

Az osztriga rengeteg egészségügyi előnyt kínál, köszönhetően az alapvető vitaminok, ásványi anyagok és szerves vegyületek hatalmas készletének. Kiváló fehérje-, D-vitamin-, cink-, vas- és rézforrás, emellett magas C-vitamin-, foszfor-, niacin- és riboflavin-tartalommal rendelkezik. De ez még nem minden. Jótékony antioxidánsokban, egészséges koleszterinben és omega-3 zsírsavakban is gazdag. Mindezen lenyűgöző tápanyagok ilyen kis adagokban való beépítésével ezek a szuperélelmiszerek istenei közé tartoznak, komolyan fellendítik a szervezet egészségét és általános funkcióit.

Az osztriga csordultig van tápanyagokkal, mégis az egyik legalacsonyabb kalória/adagolási méret aránnyal rendelkezik az összes létező élelmiszer közül. Az emberek gyakran fordulnak a csirkéhez, ha alacsony kalóriatartalmú, fehérjében gazdag húst keresnek, pedig az osztrigában körülbelül feleannyi kalória van egy adag méretre vetítve, mint a csirkében.

A halakhoz és más tenger gyümölcseihez hasonlóan az osztriga is gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek egészséges zsírnak számítanak. Bizonyítottan csökkentik a plakkok felhalmozódásának esélyét az erekben, és javítják az általános szív- és érrendszeri egészséget. E-vitamin-tartalmuk emellett növeli a sejtmembránok szilárdságát, ami további védelmet nyújt a szívbetegségek ellen.

A magas kálium- és magnéziumtartalmukkal csökkenthetik a vérnyomást, valamint fokozhatják a vérkeringést és a vér oxigénellátását. Mindeközben gazdag vasraktáraik segítenek a vörösvértestek kialakításában, fokozzák a szervezet anyagcseréjét, és védelmet nyújtanak az olyan állapotok ellen, mint a vérszegénység.

Az osztriga minden adagjában található rengeteg egészséges ásványi anyaggal masszívan javíthatja csontjainak szilárdságát. A kalcium, a vas, a cink, a foszfor és a szelén mind hozzájárul a csontok tartósságának növeléséhez, és megvéd az olyan állapotoktól, mint a csontritkulás.

Az antioxidánsokról már hallhattunk korábban. A teákban, gyógynövényekben és friss zöldségekben közismerten megtalálható antioxidánsok felveszik a harcot a szervezetben lévő veszélyes szabad gyökökkel szemben, ezáltal csökkentik a szívbetegségek és a korai öregedés kockázatát. Az osztriga is gazdag antioxidánsokban, nem beszélve a C-vitaminról és az E-vitaminról, amelyek mind-mind nagyban hozzájárulnak a szervezet immunrendszerének erősítéséhez.

Az osztrigát régóta afrodiziákumként ismerik el, különösen magas cinktartalmának köszönhetően. Különösen a férfiak esetében a cink bizonyítottan javítja a nemi vágyat és a férfiasságot.

Elolvasom a cikket