A szakértő kifejtette, hogy a mérsékelt mennyiségű cukrot tartalmazó lekvár egészséges lehet. Általában a háziasszonyok több cukrot adnak hozzá az elkészítés során, hogy fokozzák az ízét. Fontos azonban megjegyezni, hogy az édesség túlzott fogyasztása növelheti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés.
A lekvár ízének és előnyeinek megőrzése érdekében a táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy növeljük a házi lekvárok pektintartalmát. Egy kicsit több pektin, egy kis cukor és egy csipetnyi aromás fűszer, például fahéj vagy szegfűszeg – ez az egészséges lekvár receptje. Egy másik tipp: változtassa meg a cukor és a bogyós gyümölcsök arányát 1:1-ről 1:10-re.
Fontos megjegyezni, hogy a cukor nemcsak az ízt fokozza, hanem tartósítószerként is működik, megakadályozva a lekvár romlását. Ezért jobb, ha nem készítünk nagy mennyiséget, és felbontás után hűtőben tároljuk.