Az endokrinológus szerint a likopin az úgynevezett karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatású – különösen hasznos a férfiak számára, mert megakadályozza a prosztatarák kialakulását. A likopin sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, a paradicsom mellett elsősorban a görögdinnyében, gránátalmában és a csipkebogyóban.
A paradicsom és a piros paprika élénk színéért felelős. Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt, úgy a likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát.
A szakértő szerint jó kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, ha uborkával, avokádóval, sajttal fogyasztjuk. Az uborka sok káliumot tartalmaz, ami bőven kompenzálja az alkohollal elveszített mikrotápanyagot. Az avokádó különösen hasznos a nők számára, mert segít kisimítani a ráncokat, hidratálja és növeli a bőr rugalmasságát – mondta Kaloshina.
A szakértő hangsúlyozta, hogy a sajt felgyorsítja az anyagcserét, és jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek javítják a bélflórát, és ez segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. Az orvos emlékeztetett arra, hogy a gránátalma tanninokat tartalmaz, ami hozzájárul a mérgezések megelőzéséhez.
A diófélékről se feledkezzünk meg, ha már az egészséges táplálkozásról beszélünk: a diók, különböző magvak esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek az immunrendszerünknek, hogy ne betegedjünk meg akut légúti vírusfertőzésben ilyenkor, az ünnepek alatt – összegezte Kaloshina.