A tojássaláta egy népszerű étel, amelynek alapja az apróra vágott keményre főtt tojás, bár néha rántottát is használnak hozzá. Majonézt és dijoni mustárt általában azért adnak hozzá, hogy a tojás ízletesebb és kenhető legyen, de néha a hagyományos majonézt zsírszegény vagy görög joghurttal helyettesítik, hogy az étel egészségesebb legyen – írja a Sports.kz.
Gyakori a különböző fűszernövények és zöldségek hozzáadása is. Ezek közé gyakran tartozik a lilahagyma, a zeller, a mogyoróhagyma, a petrezselyem, a kapor, a metélőhagyma, sőt a citromlé vagy a Worcestershire-szósz is.
„A tojássalátához gyakran adnak uborkát, paprikát, sót és borsot is” – mondja egy táplálkozási tanácsadó.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a tojássalátának?
Attól függően, hogy mi kerül a tojássalátába és az egyes összetevők mennyisége. A tojássaláta alapja a tojás, amelyet számos egészségügyi előnnyel hoznak összefüggésbe.
Egy nagy tojás például tiamint, riboflavint, folsavat, cinket, szelént, B12-vitamint, A-vitamint, D-vitamint, valamint 24 milligramm kalciumot, 66 milligramm káliumot, 92 milligramm foszfort és akár 6,2 gramm fehérjét is tartalmaz az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint.
A tojás magas fehérjetartalma elősegíti az izmok növekedését és helyreállítását.
A tojások kalóriatartalma is alacsony – két egész nagy tojás együttesen kevesebb mint 150 kalóriát tartalmaz, és csak körülbelül 35 kalóriát, ha csak a tojásfehérjét fogyasztjuk –, mégis kiadósak, így ideális táplálék az egészséges testsúly fenntartásához.
A vöröshagyma, a zeller, az uborka és a tojássalátában szereplő egyéb zöldségek olyan extra tápanyagokat adnak hozzá, mint a C-vitamin, a B6-vitamin, a K-vitamin, a rostok és a magnézium, amelyek javítják a szem és a bőr egészségét, az emésztést és az alvás minőségét.
Mennyi salátát ehetünk naponta?
A tojássaláta második leggyakoribb összetevője a majonéz.
„Az ételízesítő magas telített zsírtartalmú, ami feleslegesen hozzájárulhat a szív egészségügyi problémáihoz” – figyelmeztet a szakértő.
Egy evőkanál majonéz 90 kalóriát tartalmaz.
„A boltban vásárolt tojássaláta magas nátriumtartalmú is lehet, ami gyakori fogyasztása esetén megemelheti a vérnyomást” – hangsúlyozza a szakértő.