Szirtes Györgyi
2024. december 23. hétfő. 9:23
A mindössze egygrammnyi szénhidráttartalmával adagonként (harminc gramm) a cheddar sajt tökéletesen illeszkedik bármely alacsony szénhidráttartalmú diétába. Ide tartozik a keto diéta, az Atkins-diéta és a húsevő diéta is.
A cheddar sajt kiváló zsírforrás, amely lehetővé teszi a tápanyagok felszívódását és a hormontermelést. A keto diétán lévők számára a napi kalóriák többnyire zsírból származnak, az összes kalória körülbelül hetven-nyolcvan százaléka.
Egy adag cheddar sajtban hat gramm fehérje található. Ha minden étkezésnél húsz-harminc gramm fehérjét fogyaszt, az segít, hogy elegendő fehérjéhez jusson.
A cheddar sajt kiváló kalcium-, A-vitamin-, B12-vitamin- és foszforforrás. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok olyan funkciókat látnak el, mint az egészséges csontok építése, az immunrendszer működésének támogatása és a DNS létrehozása.
Más, alacsony szénhidráttartalmú sajtokhoz hasonlóan, a cheddar sajt is gazdag fehérjében. Az étkezési fehérje aminosavakból áll, amelyek hatnak a jóllakottságunkra. Számos tanulmány megállapította, hogy a magas fehérjetartalmú étrend a nap folyamán nagyobb telítettséghez vezet.
A megfelelő mennyiségű fehérje bevitele a cheddar sajt étkezési tervbe való beiktatásával elősegíti a fogyást azáltal, hogy csökkenti az éhségérzetet. Ha a cheddar sajtot más fehérjeforrással, például dióval kombinálja, tovább fokozhatja a fehérjebevitelt.
Az izomnövekedés időbe telik, és erőnléti edzéssel (súlyok emelésével), valamint fehérjével és elegendő kalóriával való táplálkozással érhető el, amelyet a cheddar sajt biztosít.
A cheddar sajt előnyös azoknak, akik egészségi és testsúlycsökkentési okokból próbálják csökkenteni a szénhidrátbevitelüket.
Magas zsírtartalmával és szinte nulla szénhidráttartalmával a cheddar sajt jól illik bármilyen ketogén ételbe. A cheddar sajt szerelmesei rántottához, frittatához, húsgombóchoz, salátákhoz és desszertekhez is adhatnak belőle.
Az alacsony kalciumbevitel csontritkuláshoz vezet, egy olyan állapothoz, amelyben a csontok könnyen törnek, különösen az ötven év feletti nőknél. A jó hír az, hogy a sajtfogyasztás segíthet megelőzni a csontok meggyengülését, mivel elegendő mennyiségű kalciumot biztosít.