Megvan a legbiztonságosabb szilveszteri alkohol

„A biztonságos alkohol kiválasztásakor az ünnepekre néhány szabályt be kell tartani. Az egyik ezek közül a bor és az erős, nem édes szeszes italok előnyben részesítése. A bor, különösen a vörösbor biztonságosabb választás lehet, mivel antioxidánsokat tartalmaz. Ha azonban az erős italokat választja, részesítse előnyben a minőségi párlatokat, mesterséges adalékanyagok nélkül. Jobb, ha olyan italokat választunk, amelyekben minimális az adalékanyagok, stabilizátorok és mesterséges aromák mennyisége. A természetes összetevők biztonságosabbak” – mondta az orvos.

Emellett az orvos szerint fontos meggyőződni arról, hogy az alkohol rendelkezik-e a szükséges minőségi és biztonsági tanúsítványokkal.

„Részesítsük előnyben az ismert és megbízható márkákat. Ezek általában jobban törődnek a hírnevükkel és ellenőrzik a termékek minőségét. Figyeljen a lejárati időre is. Győződjön meg róla, hogy a termék nem járt le, vagy közel van a lejárathoz. És győződjön meg arról, hogy a csomagolás sértetlen. Légmentesnek kell lennie, és szivárgásmentesen kell tartania az italt” – mondta el az orvos.

Mindazonáltal teljesen biztonságos alkohol nem létezik, ezért fontos betartani a mértéket, és ésszerű határokon belül inni.

„A férfiaknál napi 40-80 g etil-alkoholnak, a nőknél 20 g-nak megfelelő alkoholmennyiség mérgezőnek számít. A szabványos alkoholadag, amely 10 g tiszta alkoholnak felel meg: 25 gramm 40 százalékos likőr (vodka), 100 gramm 9-11 százalékos száraz bor vagy 200 gramm 3-5 százalékos sör. De nincs egyértelműen meghatározott dózis, amelynél a szervezet biztosan károsodik” – állapította meg az orvos.

Elolvasom a cikket