A tojás azon termékek közé tartozik, amelyek előnyei az ember számára tagadhatatlanok.
Több mint neygven vitamint és számos nyomelemet tartalmaznak, különösen cinket, vasat, kalciumot, jódot és szelént.
Ez utóbbi egyébként rendkívül fontos az immunrendszer normális működéséhez.
A tojás lecitint is tartalmaz, amely csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, és megakadályozza az epekő kialakulását.
Ezenkívül a tojás kolint tartalmaz, amely megakadályozza a demencia kialakulását.
A „leghasznosabb” tojásétel a buggyantott tojás, a „legkárosabb” a rántotta.
A táplálkozási szakemberek határozottan javasolják, hogy havonta legfeljebb egyszer fogyasszon rántottát.
Különösen káros a rántotta kolbásszal kiegészítve. Ennek az ételnek a rajongói kockáztatják az érelmeszesedés kialakulását.
A kolbásszal készült rántotta rendszeres fogyasztása hasnyálmirigy- és bélrákos megbetegedésekkel is együtt járhat.