Egyes médiumok szakértőkre hivatkozva arról biztosítanak minket, hogy a fagylalt télen veszélyes az egészségre már csak azért is, mert hatással lesz a torokra, és „vonzza” a betegségeket, köztük az akut légúti fertőzéseket.
Más kiadványok szintén szakértőkre hivatkozva, azt írják, hogy a fagylalt nem okoz különösebb kárt, és az ínyenceknek nincs mitől feltétlenül tartaniuk.
A pártatlanság pozíciójából
Kinek higgyünk tehát? Valakinek, aki objektív szemlélet alapján elemez, vizsgál, tanulmányoz, igazol, ellenőriz és újra ellenőriz.
A téli fagylaltfogyasztás „védelmezőivel” és „ellenzőivel” szemben semleges szakértői kategória az, amely végül is megcáfolta a félelmetes mítoszt.
A sztereotípia elolvadt, mint a fagylalt a melegben.
Mit mondanak tehát azok a szakértők, akik mindkét oldalról megvizsgálták a kérdést?
Szerintük csak elméletileg, hipotermia esetén súlyosbíthatja a fagylalt a helyzetet, és akkor lehet, hogy a nyálkahártyánkba jut egy kósza vírus.
A helyzet azonban az, hogy egy ilyen elméleti feltételezésnek nincs tudományos megerősítése.
Ha például az Antarktiszon van, és fagylaltot eszik, akkor „steril” körülmények között nem fog megfázni.
Miért nem? Mert a betegséghez a vírus szükséges, nem a hideg vagy a fagylalt.
Mi több, Nyugaton az orvosok gyakran ajánlanak fagylaltot a betegeiknek, hogy enyhítsék a már elkezdődött megfázást.
Azt mondják, hogy egyfajta nyugtató gyógyírként szolgál a torokfájásra.