Ezek az élelmiszerek veszélyeztetik a tesztoszteronszintet

A tesztoszteron elsősorban férfi nemi hormonként ismert, hiszen ez a hormon felelős a mély hangért, a testszőrzetért, az izomtömeg kialakulásáért és a férfi libidóért. A tesztoszteron szintjére hatással van az életkor, az általános egészségi állapot, az, hogy ki milyen gyakran végez testmozgást és – mint sok más hormon esetében is – az étkezési szokások is.

Íme azok az ételek, amelyek csökkentik a tesztoszteronszintet:

1. Transzzsírok

A transzzsírok telítetlen zsírsavak, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek a 2-es típusú diabétesz és a szervezetben zajló más gyulladásos folyamatok kialakulásához. Egyes tanulmányok szerint a feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírok a tesztoszteronszintet is csökkenthetik. Egy 200 férfin végzett kutatás kimutatta, hogy a legtöbb transzzsírt fogyasztó résztvevők tesztoszteronszintje 15 százalékkal alacsonyabb volt azokénál, akik a legkevesebb ilyen zsírt fogyasztották. Állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a transzzsírok magas bevitele csökkentheti a tesztoszteronszintet, és még a reproduktív teljesítményt is ronthatja.

2. Édesgyökér

Az édesgyökért általában cukorkák és italok édesítésére használják, a holisztikus gyógyászatban pedig a közönséges megfázástól a krónikus fájdalomig minden kezelésében segítségül hívják. Egy 2003-ban végzett kutatás során a résztvevő 25 férfinak mindössze egy hét alatt 26%-kal csökkent a tesztoszteron szintje az édesgyökér fogyasztása miatt. Más, nőkön illetve állatokon végzett kutatások is hasonló eredményeket mutattak.

3. Diófélék
A diófélék számos fontos tápanyag nagyszerű forrásai, beleértve a rostokat, a szívre egészséges zsírokat és olyan ásványi anyagokat, mint a folsav, a szelén és a magnézium. A diófélékben általában magas a többszörösen telítetlen zsírsav is, ami néhány régebbi tanulmányban a tesztoszteronszint csökkenését mutatta. Ezért további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy bizonyos típusú diófélék befolyásolhatják-e a tesztoszteronszintet, és ha igen, hogyan.

4. Menta

A fodormenta és a borsmenta fogyasztása csökkenti a tesztoszterinszintet. Egy 2010-es, nőkön végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik egy hónapon át fogyasztottak fodormentából készült gyógyteát, csökkent a tesztoszteronszintjük. Ugyanezt az eredményt hozta egy patkányokon végzett kísérlet is. A mentával és a tesztoszteronnal kapcsolatos legtöbb kutatást azonban nőkön vagy állatokon végezték; arra kevés adat van, hogy a férfiak hormonszintjére a mentafogyasztás hogyan hat.

5. Alkohol

Míg az alkalmanként elfogyasztott egy-két pohár bor kimondottan jót tehet az egészségnek, napi 2-3 ital (30-40 gramm alkohol) már csökkenti a férfiak tesztoszterontszintjét. További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy az alkohol különböző dózisai hogyan befolyásolják a tesztoszteronszintet az általános populációban.

6. Lenmag

A lenmag gazdag omega-3 zsírsavakban, melyek csökkenthetik a tesztoszterinszintet, mint ahogy a lignán nevű növényi vegyület is, amely kiválasztja a tesztoszteront a szervezetből, és amelyből szintén nagyobb mennyiség található a lenmagban.

Elolvasom a cikket