A mákot évszázadok óta használják hagyományos gyógymódként. A Földközi-tenger keleti részén őshonos növény virágai különböző színűek – elsősorban fehér és sárga színben pompáznak. Ezekből a virágokból származó magok kicsik, kerekek és kékes, fekete vagy világos és sötétszürke színűek, attól függően, hogy hol termesztik őket.
A mákmagot világszerte használják pékárukban és hagyományos ételekben. Mind a magvakról, mind az olajukról azt mondják, hogy különböző egészségügyi előnyökkel járnak, a fejfájás és a köhögés kezelésétől kezdve az asztma és az álmatlanság gyógyításáig.
A legtöbb maghoz hasonlóan a mák is gazdag rostokban, növényi zsírokban és számos más tápanyagban.
A mák különösen gazdag mangánban, amely a csontok egészségéhez és a véralvadáshoz fontos nyomelem. Ez az ásványi anyag segíti a szervezetet az aminosavak, zsírok és szénhidrátok hasznosításában is.
Ugyancsak magas a réztartalma, amely ásványi anyag szükséges a kötőszövetek kialakításához és a vas szállításához.
A magvakból hidegen sajtolva mákolaj nyerhető, amely különösen gazdag omega-6 és omega-9 zsírsavakban. Kis mennyiségben tartalmaz továbbá esszenciális omega-3 zsírsavat, alfa-linolénsavat.
A kutatások jellemzően összekapcsolják az ezekben a zsírokban gazdag étrendet az általános egészségi állapot javulásával és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.
Ez azt jelenti, hogy a magas omega-6 és omega-3 arányú étrend összefüggésbe hozható a gyulladás és a betegségek fokozott kockázatával. Ezért nem szabad rendszeresen nagy mennyiségű mákolajat vagy más omega-6-ban gazdag olajokat fogyasztani.
Végül a mák és olaja jó forrása a polifenoloknak, egy olyan antioxidáns-típusnak, amely csökkentheti az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek.
A mák növény morfint, kodeint, tebaint és más ópiumalkaloidákat tartalmaz, amelyek fájdalomcsillapító, nyugtató és alvásserkentő tulajdonságaikról ismertek. Ezek a vegyületek gyakran megtalálhatók az ilyen célokra szánt gyógyszerekben.
Ezek az alkaloidok jellemzően a mákgubó tejszerű fehér folyadékában vannak jelen. A mákmagok természetes módon nem tartalmaznak ópiumvegyületeket.
Ezért mielőtt a szupermarketek polcaira kerülne, a mákmagot általában megtisztítják, hogy megszabaduljanak az ópiumalkaloidáktól, amelyekkel esetleg kapcsolatba kerültek.
Lehetséges azonban, hogy olyan mosatlan mákmagot találunk és vásárolunk, amely nagyobb mennyiségben tartalmazza ezeket az ópioidokat. A mosatlan mákot gyakran javasolják bizonyos gyógyszeripari gyógyszerek természetes alternatívájaként. A mosatlan mákmag azonban számos egészségügyi kockázatot rejt magában, amelyek közül a legsúlyosabb a baleseti halál. Ezért csak orvosi felügyelet mellett szabad fogyasztani.
A mákolaj különösen gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek jótékony hatással lehetnek a szívre és a bőrre.
Kutatások szerint a telítetlen zsírokban gazdag étrend akár 17%-kal is csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát. Különösen előnyös lehet, ha a telített zsírokat telítetlen zsírokkal helyettesítjük az étrendünkben.
Ne feledje, hogy a magas omega-6 és omega-3 arányú étrend növelheti a gyulladás és a betegségek kockázatát. Ezért a legjobb lehet, ha kerüljük a nagy mennyiségű omega-6-ban gazdag olajok, köztük a mákolaj rendszeres fogyasztását.
További kutatások szerint a mákolajban lévő zsírok támogathatják a sebgyógyulást, valamint megakadályozhatják a hámló elváltozásokat, ha közvetlenül a bőrre alkalmazzák.
A mákról gyakran mondják, hogy számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, többek között elősegíti az emésztést, fokozza a bőr és a haj egészségét, valamint kezeli a fejfájást, a köhögést és az asztmát.
A mák gazdag rostokban, amelyek javíthatják a bélrendszer egészségét és csökkenthetik a székrekedést.
Az ezekben a magvakban található antioxidánsok megvédhetik a szervezetet a sejtkárosodástól és különböző betegségektől.
Egyes kutatások szerint azoknál a nőknél, akiknél a mákolajból származó termékeket öblítettek át a petevezetékükön, javulhat a termékenység.
A mák nagyon hasznos és rengeteg problémára megoldás lehet, de ne feledjük, hogy mindezek mellett finom is.