Melyik bortól lesz rosszabb a másnaposság?

Két rossz közül a kisebbik rosszat válasszuk. A Davis-i Kaliforniai Egyetem vegyészei úgy döntöttek, hogy kiderítik, melyik bor után gyengébb a másnaposság – a vörös- vagy a fehérbor után. És ebben a vitában a fehérbor győzött.

A tudósok kiderítették, hogy a vörös fajtákban lévő mely anyagok vezetnek másnap reggel fejfájáshoz és egyéb kellemetlen következményekhez. Kiderült, hogy a vörösborok sok kvercetint tartalmaznak, ami befolyásolja a szervezet azon képességét, hogy megfelelően feldolgozza az alkoholt.

„A kvercetin egy fenolos vegyület, amely a szőlő héjában található. A vörösborokban sokkal több kvercetin van, mint a fehérborokban, mert a vörös szőlő héja tovább marad az erjedési folyamatban, mint a fehér szőlő héja” – magyarázza Andrew Waterhouse és Apramita Devi a Conversationnek.

Az alkohol feldolgozása a szervezetben két szakaszban történik. Először az etanol acetaldehiddé alakul át. Ezután az ALDH (alkohol-dehidrogenáz) enzim az acetaldehidet acetáttá alakítja át.

Néhány embernek vörös a bőre, a vér a fejébe szökik, és fejfájása van ivás után. Ez azt jelenti, hogy az alkohol feldolgozásának második szakasza lassabb, és az ALDH enzim az ilyen embereknél nem túl hatékony. Ennek eredményeként az acetaldehid – egy meglehetősen mérgező vegyület, amelyet a másnapossággal hoznak összefüggésbe – felhalmozódik a szervezetben.

Eközben a már ismert kvercetin továbbnyomja el az ALDH enzimet, lassítva az alkohol anyagcseréjét. Ez az, ami fejfájáshoz és egyéb kellemetlen következményekhez vezet. Mi több, a kvercetin hatására még több acetaldehid keletkezik a szervezetben.

„Amikor a szervezetünk felszívja a kvercetint az ételből vagy a borból, a máj a legtöbbet glükuroniddá alakítja, hogy gyorsan kiürüljön a szervezetből. Enzimvizsgálataink azt mutatják, hogy a kvercetin glükuronid megzavarja az alkohol anyagcseréjét a szervezetben. Ez a zavar azt jelenti, hogy extra acetaldehid kering, ami gyulladást és fejfájást okoz” – írják a szerzők.

Olcsóbb bort kapni

Kísérleteik során a vegyészek váratlan következtetésre jutottak: a csúcsminőségű vörösborok több másnaposságot okozhatnak, mint olcsó társaik.

„A napfénynek kitett szőlő több kvercetint termel. Ennek ellenére sok olcsó vörösbor olyan szőlőből készül, amely kevesebb napfényt kap – mondják a tanulmány szerzői. – Tehát ha hajlandó kockáztatni, keressen egy olcsó, könnyedebb vörösbort.”

A szakértők a súlyos másnaposságot okozó egyéb italok között említik a hozzáadott cukrot és szirupokat tartalmazó alkoholos koktélokat, valamint a vodkát, a whiskyt és az energiaitalokkal hígított alkoholt.

Elolvasom a cikket