Sajnos nem minden engedheti meg magának a zsíros ételek fogyasztását Elsősorban azokat érinti, akik súlyos szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri betegségekben (például hasnyálmirigy-gyulladás, epekőgyulladás, vastagbélgyulladás, vastagbélgyulladás, különösen súlyosbodáskor) és májgyulladásban szenvednek. A nagyon zsíros ételek az ilyen embereknél a krónikus betegségek súlyosbodását okozhatják, egészen az intenzív osztályra kerülésig.
De ha egészséges, jól érzi magát, akkor a disznózsír használata csak előnyös a szervezetednek – mondja a táplálkozási szakértő.
Mivel lehet a legjobban összekeverni a disznózsírt?
Ha nincsenek ellenjavallatai, akkor a disznózsírt nyugodtan kombinálhatja zabkásával, burgonyával, kenyérrel (lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből), zöldségekkel.
A disznózsír és az alkohol romboló keveréke?
A táplálkozási szakember szerint egy egészséges ember emésztőrendszere megbirkózik a zsír és más termékek bármilyen kombinációjával, de alkohollal nem szabad használni.
– A máj és a hasnyálmirigy nagyon megterhelődik, ha alkoholt iszunk, és ha ehhez még egy zsíros ételt is adunk, akkor még nagyobb terhelést kapunk – mondja a táplálkozási szakértő. – Ha az emésztőrendszerben már régóta gyulladásos folyamatok vannak, amit az ember gyakran nem vesz észre, akkor az ilyen nassolások végül akár a műtőasztalra is vezethetnek. Ez például azokra vonatkozik, akik krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban vagy epekőbetegségben szenvednek. Van egy jó példa, a böjt. Az emberek böjtölnek, kizárják az állati eredetű termékeket az étlapról, majd húsvétkor hirtelen elkezdenek kolbászt és zsírt fogyasztani. És ilyen időszakokban megnő a betegek száma a gasztroenterológiai osztályokon.