Kétségkívül a mosogatógép az egyik leghasznosabb konyhagép, azt viszont nem árt figyelembe venni, hogy nem minden konyhai eszközt tisztíthatunk meg vele. Íme nyolc dolog, amit tilos beletenni, ezeket inkább kézzel érdemes elmosogatni.
1. Kések, pengék: szakácskések, vágókések, szeletelőkések, stb.; darálók, aprítók kései; konyhai robotgép, turmixgép pengéi; kézi szeletelők
Az első rögtön a biztonság: lehet, hogy nem mi fogjuk kiszedni a tiszta edényeket, és a kések, éles pengék komoly sérüléseket okozhatnak. A sérülések kockázatán túl a késeknek sem tesz jót a mosogatógép: a pengék éle sérülhet, ahogy a markolatok is, a fémek könnyen rozsdásodhatnak.
2. Minden fémedény: öntöttvas-, zománcozott-, réz-, tapadásmentes bevonattal ellátott edények és serpenyők, alumínium edények, sütőlapok (kivétel a rozsdamentes acél serpenyők)
A szabály egyszerű: csak a teljesen rozsdamentes acélból készült edények mehetnek a gépbe, mert ezek nem sérülnek, rozsdásodnak könnyen. Az öntöttvas sérülhet, majd könnyen rozsdásodhat, a zománcozott edény felülete is könnyen sérül, mint ahogy az alumínium is. Utóbbi felületét a gyártók gyakran védő oxidréteggel látják el, amelyet a foszfát alapú mosogatószerek semlegesíthetnek. Ez nem veszélyes az egészségre, de csúnya. A foltosodásra hajlamos fémekből (rézből, sárgarézből) készült eszközöket is kézzel mosogassuk, mert a gépben elveszíthetik fényüket. A tapadásmentes edények finom bevonata gyorsan lekopik, ha mosogatógépbe tesszük őket. (És különben sem kell egy tapadásmentes serpenyőt elmosogatni: többnyire elég egy gyors törlés. Hisz épp ez a lényege).
3. Kényes üveg- és porcelán eszközök: aranyozott és kézzel festett porcelánok; vékony üveg mérőpoharak; kristálypoharak, tálak
Minden értékes vagy kényes finom porcelán, kerámia és üvegáru jobb, ha kimarad a mosogatógépből, hiszen ezek könnyen sérülnek, törnek. A tányérokon kézzel festett minták és az üveg mérőpoharakra nyomtatott mérővonalak idővel elhalványodhatnak, a kristály és az üveg pedig elszíneződhet.
4. Fából készült kanalak és vágódeszkák: fa vágódeszkák; fakanalak, spatulák; fa salátástálak és egyéb fából készült edények
A fa szerves anyag, amelyet a nedvesség és a hő károsíthat. Felszívja a vizet, megduzzad, vetemedik és megreped. Ha sokáig szeretnénk használni a fa konyhai eszközeinket, ne tegyük mosogatógépbe.
5. Mechanikus konyhai eszközök: darálók; aprítók; tésztanyújtó gépek
Ne tegyünk mechanikus dolgokat a mosogatógépbe, ha azt szeretnénk, hogy továbbra is működjenek. Ha fogaskerekek, hajtókarok, mozgó alkatrészek vagy szelepek vannak rajta, tisztítsuk meg kézzel a gyártó utasításait követve.
6. Természetes kő (márvány, gránit, stb.): mozsarak; vágólapok; alátétek
A kő tartósabb, mint a fa, de jobb, ha az ezekből készült konyhai eszközöket sem tesszük a mosogatógépbe. A mosószerek ugyanis károsíthatják a felületüket, a magas hő és sok víz pedig megbosszulhatja magát: töréseket és repedéseket is okozhat.
7. Néhány műanyag eszköz: műanyag vágódeszkák; tárolóedények
Egyre többen aggódnak a műanyagok egészségkárosító és környezetszennyező hatása miatt. Különösen veszélyesnek tartják a gépben mosogatott és mikrózott műanyagokat, amelyek az ismételt mosási és melegítési ciklusok során lebomlanak. Vannak azonban olyan műanyag edények, amelyek egyszerűen nem bírják a mosogatógép hőjét, így ezek könnyen tönkremennek: megvetemednek, foltossá, durva tapintásúvá válnak. Még ha mosogatógépben moshatóak is, akkor is érdemes a felső polcon, a hőforrástól távolabb eső fakkokban mosogatni őket, és alacsonyabb hőfokot használni.
8. Minden eszköz, aminek üreges része van vagy hőszigetelt: habverők; fagylaltos kanalak; termoszok, thermo bögrék
A mosási ciklus során a nedvesség behatol az üreges részekbe, ahol a penészgombák könnyen elszaporodhatnak. Ráadásul a víz „megbénítja” az üreges tér azon képességét, hogy hőzáróként működjön.