Ezzel a trükkel egy évig is frissek maradnak a tojások

A csomagolt tojás a hűtőben körülbelül három hétig marad friss. A szétválasztott tojásfehérjéket lezárt edényben legfeljebb három hétig, míg a sárgáját legfeljebb három napig lehet fedő alatt tartani – írja az Express.

A hosszabb tárolásra vágyóknak van egy egyszerű módszer. A Brit Tojásipari Tanács szerint a tojások akár 12 hónapig is biztonságosan tárolhatók. Ez lehetővé teszi, hogy a termék bármikor kéznél legyen a főzéshez.

A tanács azt ajánlja, hogy a tojásokat egészben vagy a sárgáját és a fehérjét külön-külön fagyasszuk le, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást. A fagyasztott tojásokat optimális négy hónapon belül felhasználni a maximális frissesség megőrzése érdekében.

„Az egész tojások lefagyasztásához a tojásfehérjét és a tojássárgáját együtt kell felütni. Öntsük a tartalmát egy fagyasztásra alkalmas edénybe, címkézzük fel a dátummal, zárjuk le és fagyasszuk le” – mutatnak rá a szakértők.

A Brit Tojásipari Tanács szakértői szerint a tojásfehérje lefagyasztása „egyszerű folyamat”: csak öntsük a fehérjét egy edénybe, keverjük össze, zárjuk le és tegyük a fagyasztóba. A felolvasztás felgyorsítása érdekében a tojásfehérjét adagokban is le lehet fagyasztani.

Ez a tipp különösen akkor hasznos, ha a receptek csak sárgáját vagy fehérjét írják elő, és meg kell menteni a maradékot, amely esetleg kárba veszhet.

A sárgájával kicsit bonyolultabb a helyzet; először szét kell választani és egy edénybe kell helyezni. Mivel a sárgája sűrűbb állagú, besűrűsödhet és főzésre alkalmatlanná válhat, ha előkészítés nélkül fagyasztjuk le. Ennek elkerülése érdekében 240 ml tojástermékenként fél teáskanál sót vagy 1-1,5 evőkanál cukrot adjunk a sárgájához, sós ételekhez a sót, édes ételekhez pedig a cukrot válasszuk.

Fontos, hogy a tojásokat felhasználás előtt megfelelően felolvasztjuk. Akár fagyasztott tojásfehérjét, akár fagyasztott tojássárgáját vagy egész tojást használunk, azokat teljesen ki kell olvasztani, és csak alaposan megfőzött ételekben szabad felhasználni. A fagyasztott tojásokat nem szabad közvetlenül a fagyasztás után megfőzni. A felolvasztáshoz a tojásokat a fagyasztóból egy éjszakára tegye át a hűtőszekrénybe. Gyors megoldás, ha a tárolóedényt hideg vízbe helyezi. A felolvasztás után a tojásokat azonnal fel kell használni.

Elolvasom a cikket