Matcha vagy kávé?

A matcha tea különleges ízzel rendelkező; antioxidánsokban és aminosavakban gazdag ital, amely fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Összefüggésbe hozták például a rák megelőzésével és a kognitív funkciók javításával is. A kávé szintén tele van antioxidánsokkal, sőt a tanulmányok szerint segíthet megelőzni a gyulladásokat a szervezetben, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük vele.

Azon túl, hogy a kávé koffeinben gazdag, kiváló antioxidáns-forrás, gyulladáscsökkentő hatással bír, és kedvezően befolyásolja a vércukrot és a lipideket is. Egy tanulmány szerint minden egyes kávé fogyasztásával 6%-kal csökkenthetjük a 2-es típusú diabétesz kockázatát – amely a kávé antioxidáns tartalmának, gyulladáscsökkentő tulajdonságainak és a bélmikrobiomra gyakorolt pozitív hatásának köszönhető. Egy másik kutatás megállapította, hogy a kávéfogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.

A matcha szintén koffeintartalmú, antioxidánsokban gazdag ital – tele van úgynevezett polifenolokkal – különösen a katekin nevű polifenol egyik típusával. A katekinek segítenek csökkenteni a szervezetben a szabad gyököknek nevezett káros vegyületeket, amelyek számos krónikus betegséggel hozhatók összefüggésbe. A tanulmányok szerint a matchában található epigallokatechin-gallát nevű katekin segíthet megelőzni a vastagbélrákot, az epehólyagrákot és az epeúti rákot. Emellett a matcha koffein- és teanin tartalma segíthet a dopamin- és szerotoninreceptorok növelésében, ami csökkenti a szorongást és javítja a memóriát.

Egy másik tanulmány szerint a matcha tea fogyasztása javítja az anyagcserét, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet.

A matcha koffeintartalma 18,9–44,4 mg/g, míg a kávéé 10–12 mg/g. Bár a matcha több koffeint tartalmaz grammonként, az elkészítés során egy csészényi matcha csupán 38-89 mg koffeint tartalmaz, egy csésze kávé pedig 80-100 mg-ot.

A matcha teanint és koffeint is tartalmaz, így hatásosabban növeli a teljesítményt, mint a kávéból származó koffein. Ráadásul a matchában lévő teanin stresszoldó hatású, így elkerülhető az a szorongás és feszültség, amit sokan éreznek egy-egy elfogyasztott kávé után. A kávé viszont csökkenti a depresszió tüneteit, és magasabb koffeintartalma miatt hatékonyabb ellenszernek bizonyul a fáradtság ellen, mint a matcha.

Mind a kávé, mind a matcha okozhat ugyanakkor refluxot, a matcha azonban kevésbé savas, mint a kávé, így az érzékeny gyomrúak számára jobb alternatívát kínálhat.

Elolvasom a cikket