MH
2024. december 27. péntek. 4:22
Szakértők szerint a különféle anyagokból, például nylon-6-ból, polipropilénből és cellulózból készült teatasakok főzésekor nagy mennyiségű mikro- és nanorészecskék szabadulnak fel. Elemezték és értékelték, hogy ezek a részecskék hogyan lépnek kölcsönhatásba a bélsejtekkel. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a nyálkát termelő sejtek intenzíven szívják fel a mikroműanyagokat.
A tudósok megjegyezték, hogy folytatni kell a mikro- és nanoműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatásainak kutatását, különös tekintettel a vegyi anyagok potenciális veszélyére.
Hozzátették, hogy a mikroműanyagok jelenléte a szervezetben a reproduktív és endokrin rendszer károsodásához, elhízáshoz, gyulladásokhoz, csökkent immunitáshoz és a gyermekek fejlődési lemaradásához vezet.