Négy érv a gyömbér mellett

A gyömbérgyökér értékes vitamin- és mikroelemforrás, koncentrációjuk szárítva nő (100 g termékre vonatkoztatva):

B3-vitamin – a napi szükséglet 60%-a;
B6-vitamin – a napi szükséglet 48%-a;
vas – a napi szükséglet dupláját tartalmazza;
szelén – napi szükséglet;
réz – a napi érték 53% -a;
cink – 33% napi érték.

A száraz gyömbérkivonat mangántartalma közel 15-szeresével haladja meg a napi normát.

A legfontosabb biológiailag aktív komponensek azonban, amelyek nagymértékben meghatározzák jótékony tulajdonságait, a gingerolok, a zingeronok, a shogaolok és a szeszkviterpének.

A Gingerol erős antioxidáns, és ez biztosítja a gyömbér forró ízét és melegítő hatását.

A Zingerone gyulladáscsökkentő, antidiabetikus, hasmenéscsillapító, antimikrobiális és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

A Shogaol a gyömbér illóolaj összetevője, és gyulladáscsökkentő, cukorbetegség- és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Zingiberének és szeszkviterpének – ezeknek köszönhetően jellegzetes gyömbér illat érezhető, és parazitaellenes hatást is biztosít.

A gyömbér előnyei

A gyömbérgyökér fogyasztása serkenti a nyáltermelést. Az összetételében található fenolok elősegítik a gyomornedv elválasztását, a friss növényben található proteináz enzim pedig segíti a fehérje felszívódását.

A Gingerol megakadályozza a Helicobacter Pylori növekedését, a gyomornyálkahártyához való kötődését, valamint megakadályozza a vastagbélfekély kialakulását és elősegíti azok gyógyulását.

Ezenkívül a gyömbér javítja a bélmozgást és segít a hányingerben. Gyakran használják az utazási rosszullét, a terhesség alatti reggeli hányinger, sőt a kemoterápia során fellépő hányinger tüneteinek enyhítésére.

Immunrendszer támogatása

A gyömbér tulajdonságait régóta használják a megfázás tüneteinek enyhítésére, például a láz és a köhögés csökkentésére, valamint a légúti gyulladás csökkentésére. A gyömbér gingerol, shogaol, citrál és eukaliptol biokomponensei védő hatást fejtenek ki a légúti betegségek ellen.

Gyulladáscsökkentő hatás

A gyömbér összetevőinek gyulladáscsökkentő tulajdonságait tudományos kutatások igazolták. A gyömbér hatásos a krónikus gyulladásokra, mert elnyomja a prosztaglandinok termelődését, ami szinte egyenértékű a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek hatásával.

A gyömbér gyulladáscsökkentő hatását az osteoarthritis komplex kezelésében használják, csökkentve a csontszövet és az ízületek gyulladását.

A kozmetológiában

A gyömbér antioxidáns és antibakteriális tulajdonságai jótékony hatásúvá teszik a bőrápolásban. A gyömbérkivonatot tartalmazó maszkok és testápolók javíthatják az arcszínt és csökkenthetik a gyulladást.

Emellett a gingerol javítja a vérkeringést, így a gyömbérkivonat megtalálható a hajápoló termékekben (samponok, balzsamok, maszkok, testápolók).

A gyömbér negatív tulajdonságai

A gyömbér jótékony tulajdonságai ellenére mértékkel kell fogyasztani. Először is, az allergiás reakciók nagy valószínűsége miatt, amely viszketés, kiütés vagy duzzanat formájában nyilvánulhat meg.

Ezenkívül a gyomor és a belek krónikus betegségei (gasztritisz, fekélyek) esetén a gyömbért szakemberrel folytatott konzultációt követően be kell venni az étrendbe, mivel a szedése súlyos6bodást okozhat.

Különösen óvatosnak kell lennie, ha a gyömbért bizonyos gyógyszerekkel együtt használja. Nem tanácsos vérhígítókkal együtt használni, mivel a gyömbér a vér viszkozitását is csökkenti.

Nem ajánlott a gyömbért és a cukorszintet csökkentő gyógyszerekkel kombinálni. Ezenkívül bizonyíték van arra, hogy a termék csökkenti a vérnyomást. Ezt figyelembe kell venni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésekor.

Elolvasom a cikket