
A reggeli vagy vacsora gyors elkészítése és a sok élelmiszerben található ízesítőkre és ízfokozókra való hagyatkozás a készételek rendszeres fogyasztásához vezet. Különösen népszerűek a virslik, amelyek fogyasztása a vastagbél- és gyomorrák fokozott kockázatával jár – hívta fel a figyelmet Irina Baranova, az orvostudományok kandidátusa, általános orvos a Telegram-csatornáján, vette észre a Pravda.
Az orvosok aggódnak a kolbászok összetétele miatt, ahol tartósítószerek, ízfokozók és stabilizátorok vannak, amelyek meghosszabbítják a virslik eltarthatóságát és javítják a megjelenését. A húsfeldolgozás során rákkeltő vegyületek keletkeznek.
Emellett epekövek kialakulásához vezethet, mivel telített és transzzsírokat, valamint az epe áramlását lassító, rossz minőségű zsírokat tartalmaznak.
Irina Baranova emlékeztet a rostok fontosságára a jó epeáramlás, a bélperisztaltika és az epehólyag összehúzódásának serkentése szempontjából.