Az oolong tea egy hagyományos kínai tea, amely oxidáció szempontjából a zöld és a fekete teák közé esik. Az oolongok oxidációs foka 30 és 70 százalék között mozog – írja az rbc.ua.
Ez egy részben fermentált tea – a leszedett leveleket megszárítják, és hagyják, hogy fermentálódjanak (oxidálódjanak).
A zöld tea nem oxidálódik, ami azt jelenti, hogy a gyártás során nincs hosszú ideig oxigénnek kitéve. A tea színe zöld marad, míg a gyógytea teljesen oxidálódik – hosszú ideig levegőnek van kitéve, így természetes kémiai reakció megy végbe.
Az oolong tea esetében az érett leveleket érett bokrokról szedik le. A teakészítés folyamata magában foglalja a kivonást, a csavarást, a fermentációt, a pirítást, az újbóli csavarást és az ezt követő szárítást.
Az oolong tea előnyei
Jót tesz a bélrendszer egészségének
Samina Kalloo táplálkozási szakértő szerint a fekete, a zöld és az oolong teák növelhetik a jótékony baktériumok növekedését az emberi bélrendszerben.
A kiegyensúlyozott bélmikrobiom kulcsfontosságú az erős immunrendszerhez.
Küzd a gyulladás ellen
A félig fermentált tea egyedi íze és aromája mellett az oolong tea egy jellegzetes vegyületet, a teasinensineket tartalmazza, amely a tea polifenolok (erős antioxidáns) egy csoportja, amelyek egészségügyi előnyökkel rendelkeznek.
Ezek a vegyületek kulcsszerepet játszhatnak az oolong tea egészségügyi előnyeiben, beleértve a vércukorcsökkentő (azaz a vércukorszintet egyensúlyban tartó) és gyulladáscsökkentő hatásokat.
Nyugtató hatású
Minden valódi tea (fekete, zöld és oolong tea) tartalmazza az L-theanin nevű aminosavat.
Tanulmányok kimutatták, hogy az L-theanin összefüggésbe hozható a jobb ellazulással, feszültségoldással és nyugalommal. Az L-theanin a koffein okozta ingerület csökkentésével is segít a relaxációban.
Ezenkívül az L-theanin és a koffein támogatja a figyelmet és a memóriát és minimalizálja a figyelemelterelést. Napi 200-400 milligramm L-theanin segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást a stresszes körülmények között élő embereknél.
Elősegíti az egészséges fogyást
A teában található katechinek javítják az anyagcserét, és segítenek az energiaegyensúly szabályozásában. Egy tizenegy egészséges nőn végzett japán vizsgálatban az oolong tea kétszer annyi polimerizált polifenolt tartalmazott, mint a zöld tea, ami felgyorsította az energiaanyagcserét.
Ezenkívül az oolong teában található koffein anélkül égeti a zsírt, hogy csökkentené a szervezet energiaszintjét. Az oolong tea segít az éhségérzet megfékezésében is, így kevésbé valószínű, hogy az egészségtelen nassolnivalókra vetemedik.