Minden az egyensúly kérdése. A cukorral ellentétben, amelyből biztosan nem lehet túl keveset enni, a sóbevitel nemcsak túl magas, de valójában túl alacsony is lehet. Mennyi az ideális sómennyiség? És mi történik, ha túl sokat vagy keveset fogyaszt? Olvasson tovább, hogy megtudja.
Nélkülözhetetlen ásványi anyag
Az asztali só főként nátrium-kloridból (NaCl) áll, és mind a nátrium, mind a klorid fő forrása az étrendben. A Német Táplálkozási Társaság és az FDA információi szerint a nátrium és a klorid elengedhetetlen bizonyos testfunkciókhoz, például a sejtek folyadékegyensúlyának fenntartásához és a vérnyomás szabályozásához.
A túl kevés só fáradtsághoz és keringési problémákhoz vezethet – és még az inzulinrezisztenciát is elősegíti, és növeli a vérzsírok, azaz a koleszterin és a trigliceridek szintjét. A már meglévő szívbetegségben és cukorbetegségben szenvedők különösen érzékenyek erre, ezért ügyelniük kell arra, hogy ne egyenek túl kevés sót.
Bizonyos gyógyszerek hatására több só ürül ki a szervezetből, ami megnövekedett szükséglethez vezethet. Ugyanez vonatkozik arra is, ha olyan nagy teljesítményű sportokban vesz részt, mint a hosszú távú futás. Ennek ellenére többségünk inkább túl sok sót eszik, mint túl keveset.
Mennyi sót együnk naponta?
Az FDA azt javasolja, hogy naponta körülbelül 2300 mg sót együnk – tehát nagyjából egy teáskanálnyi mennyiséget.
Érdekes módon az ételeinkre szórt só a teljes sóbevitelünknek csak a töredékét teszi ki. Az FDA információi szerint a só nagy részét feldolgozott élelmiszerek és bolti rágcsálnivalók, valamint otthonon kívül fogyasztott ételek, például pizzák, levesek és hamburgerek tartalmazzák.
Mi történik, ha túl sok sót eszünk?
A túl sok só növeli a vérnyomást és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Mivel a magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője, a fokozott sófogyasztás közvetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli. Szerencsére általában könnyen megállapíthatja, hogy túl sok sót eszik-e.
Négy jel arra, hogy túl sok sót fogyaszt
1. Puffadt arc, puffadás és vízvisszatartás
Ébredt már fel puffadt arccal az étkezés utáni reggelen? Ez például akkor fordulhat elő, amikor este sushit eszünk: a hozzá tartozó szójaszósz rendkívül sós, ami azt eredményezheti, hogy reggel puffadt arccal és duzzadt ujjakkal ébred. Ez egy tipikus vízvisszatartó hatás, amely a magas sófogyasztás miatt következik be.
2. Erős szomjúság
Ha állandóan nagyon szomjas, ez azt jelezheti, hogy túl magas a sófogyasztása. A szervezet úgy próbálja kompenzálni a megnövekedett nátriumkoncentrációt, hogy egyszerűen több vizet kér a só hígításához. Ez ahhoz vezet, hogy a sejtekből víz szívódik ki, hogy ismét felhígítsa a vért, és Ön kiszárad és nagyon szomjas lesz. Ha többet iszik, az segít a szervezet sótalanításában, mivel a só a vesén, így a vizelettel ürül ki.
3. Fokozott vizelési inger
Másodlagos és bosszantó tünete a túl sok sófogyasztásnak: gyakori mosdóba járás. Természetesen, ha hirtelen sok vizet kezd inni, hogy kompenzálja a vér megnövekedett nátriumtartalmát, és így a veséit több nátrium kiválasztására kényszeríti, akkor természetesen gyakrabban kell vizelnie. Ez hasznosnak hangzik, de a szakemberek hangsúlyozzák, hogy minden vizeléskor a só mellett más elektrolitokat is elveszítünk. A gyakoribb ivás és az ebből eredő vizelés megzavarhatja az elektrolit-egyensúlyt. Tehát ahelyett, hogy több víz fogyasztásával próbálnánk kompenzálni a felesleges sót, először is jobb, ha nem eszünk túl sok sót.
4. Gyors súlygyarapodás
Bár a sónak nincs kalóriája, mégis gyors súlygyarapodáshoz vezethet. Hogyan? Ha úgy érzi, hogy egyik napról a másikra öt kilót hízott, akkor feltételezheti, hogy ez a vízvisszatartás. A szervezet megpróbálja kompenzálni a megnövekedett sószintet – ahogy már említettük – a vér hígításával. A vér hígításához először vizet kell felszívnia és meg kell tartania. Végül a szervezet fokozatosan üríti ki a vizet, ami csökkenti a túlsúly megjelenését. Az átmeneti vízvisszatartás azonban a súly gyors növekedését okozza. A vesék működésétől függően a károsodás néhány napig is eltarthat.
Hogyan együnk kevesebb sót?
Ha természetes ételeket eszünk, azaz nem készételeket, akkor nagymértékben csökken annak a valószínűsége, hogy túl sok sót fogyasztunk. Nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy otthon annyi sót fog elfogyasztani, mint ha elvitelre vásárolna vagy pizzát rendelne.
Csökkentse a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és helyette vegyen be több teljes értékű élelmiszert, például zöldséget és gyümölcsöt az étrendjébe.
Só helyett fűszerekkel, gyógynövényekkel és élesztővel is ízesítheti ételét. Ha úgy találja, hogy étele túl ízetlen, kevesebb sóval megpróbálhatja lassan leszoktatni magát a sóról, fokozatosan csökkentve a főzéshez és fűszerezéshez használt só mennyiségét. Meg fog lepődni, milyen gyorsan újrakalibrálódik az ízérzékelése.
Egy másik fontos megjegyzés: A só vásárlásakor ügyeljen arra, hogy jóddal legyen gazdag, egy nyomelem, amely szintén nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez és a pajzsmirigy egészségéhez, de természetesen nem található meg sok általánosan fogyasztott élelmiszerben.