Védhet a rák és az Alzheimer-kór ellen, és az öregedést is lassíthatja

Szirtes Györgyi
2024. december 28. szombat. 22:51

A lila káposzta tökéletes élelmiszer a fogyni vágyók számára, mert viszonylag több tápanyagot és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint sok más zöldség.

Ez a zöldség a rostok, a jó minőségű szénhidrátok, a kálium, a sok vitamin és más szükséges tápanyagok erőműve. A káposzta sötétebb színe az antioxidánsok magasabb koncentrációjára utal, amelyek bizonyítottan csökkentik az oxidatív stresszt. A lila káposztában jelen lévő antioxidáns, az antocianin magasabb koncentrációja csökkenti a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A lila káposzta nagy mennyiségű antioxidánsainak, például az antociánoknak és az indoloknak köszönhetően kulcsfontosságú rákmegelőző hatású lehet. A lila szín onnan ered, hogy ezen fitokémiai anyagok egy része természetes módon mutatja ezt az árnyalatot. A szakemberek szerint a lila káposztában található indolok segíthetnek a nőknél a mellrák megelőzésében.

A lila káposzta kevesebb kalóriát tartalmaz, és magas a tápanyagtartalma. Táplál és kielégíti a táplálkozási igényeket, így jó alapanyag lehet a fogyókúrázók számára.

Az antioxidánsok megvédik Önt a szabad gyökök hatásaitól; csökkentik a szabad gyökök által okozott öregedés jeleit. Az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a ráncokat és az öregségi foltokat, mivel bőrét simán, feszesen és rugalmasan tartják. A lehetséges nagy mennyiségű A-vitamin különösen előnyös a bőr egészsége, a sejtek megújulása, az ultraibolya elleni védelem és a bőr rugalmassága szempontjából.

A lila káposzta jelentős mennyiségű glutamint tartalmaz. Ez az aminosav enyhítheti a gyomorfekély okozta kellemetlenségeket és duzzanatokat. Az emberek már nagyon régóta használják a lila káposzta levét a gyomorfekély házi gyógymódjaként.

A nagy mennyiségű A-vitamin jótékonyan hat a szemre és a bőrre. Az A-vitamin támogatja az egészséges látást és megállíthatja a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulását. Ezenkívül béta-karotinná alakítható, ami elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez az életkor előrehaladtával.

A lila káposztában található aszkorbinsav vagy C-vitamin létfontosságú antioxidáns és az immunrendszer alkotóeleme. A fehérvérsejteket, a szervezet első védelmi vonalát a C-vitamin aktivitásuk fokozására serkentheti. Ezenkívül a C-vitamin szükséges a kollagén szintéziséhez, amely stabilan tartja a testet és a sejteket, és összekapcsolja őket.

A lila káposzta jó zöldség a csontok egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez, mivel magas koncentrációban tartalmaz bizonyos szükséges tápanyagokat, például K- és C-vitamint, valamint kalciumot. Ez a káposzta gazdag forrása a kalciumnak, magnéziumnak, mangánnak és más létfontosságú elemeknek, amelyek támogathatják a csontok fejlődését és ásványi sűrűségét, amely védelmet nyújt a csontritkulás, az ízületi gyulladás és számos más típusú csontbetegség ellen.

A lila káposzta antikolinészteráz és antioxidáns képességekkel rendelkezik. Ez csökkentheti az Alzheimer-kór káros hatásait, vagy segíthet megelőzni azt. Bár további kutatásokra van szükség a lila káposzta előnyeinek teljes megértéséhez, ezek az előzetes eredmények biztatóak.

Elolvasom a cikket