Öt tipp, hogy ne szenvedéssel kezdjük az új évet

1. Több cukrozatlan gyümölcs és zöldség

A gyümölcsökből és zöldségekből származó rostok segítenek a szervezetnek megbirkózni a terheléssel, amelyet az ünnepi lakoma jelent számára, ugyanakkor az étvágyat is csökkentik. Kifejezetten jó az avokádó, a zöld alma, a kivi, a grapefruit, a narancs, a körte. A burgonya nedvszívó, a sárgarépa hasznos A-vitamin-forrás, a borsó (frissen vagy főve) segít a rossz koleszterinszint csökkentésében.

2. Savanyított tejtermékek

A lakoma előtt segítenek felgyorsítani az emésztést, és védik a gyomor falát, valamint táplálják a bélben lévő, jótékony baktériumokat, amely szintén hozzájárul a jó emésztéshez.

3. Kezdjünk meleg ételekkel!

A meleg ételből és salátából álló teljes vacsora „megelőzi” az éjszakai túlevést szilveszterkor. Másodszor a reggeli másnaposság ellen is hasznos, különösen ha a menüben van zsíros tengeri hal, amely bővelkedik telítetlen zsírsavakban, D- és E-vitaminokban. Ideális választás például a makréla és a hering.

4. Ne tegyen szódát az asztalra!

A szén-dioxid szinte provokál a túlfogyasztásra, ráadásul erjedést okoz, és irritálja a gyomor falát. És persze felgyorsítja az alkohol felszívódását.

5. Óvatosan a vagdaltakkal!

Minden étkezésre igaz, hogy nem ajánlott a különböző fehérjéket keverni. Ha például meleg ételként halat eszünk, akkor jobb, ha később sem kolbászos vagy szalámis szendvicseket fogyasztunk. Továbbá, ha szereti a sajtot, jobb a főétel utánra hagyni. A legfontosabb pedig a mérték betartása – mindenből.

Elolvasom a cikket