Egy tanulmány azt állítja, hogy a legjobb reggeli a hosszú élethez nem a pirítós, a joghurt és a rántotta, hanem a közönséges zabpehely.
Ezt erősíti meg az American Journal of Lifestyle Medicine című szaklapban megjelent tanulmány, amely több ember, köztük egy 105 éves nő életét részletezi. Reggeli rutinjának egyik legfontosabb lépése a lassan főzött zabpehelyből (dióval, datolyával és szójatejjel) álló reggeli volt.
Amanda Sauceda MS, RD, a bélrendszer egészségére szakosodott táplálkozási szakértő szerint érdemes kiválasztani a nekünk legjobban tetsző zabpehelytípust, és olyan adalékanyagokat is megenged, mint az alma, a gyümölcs vagy a fahéj.
Azt tanácsolja, hogy maradjunk a közepes adagoknál, ami ½ csésze zabot jelent.
A zabpehely előnyei reggelire a hosszú élet érdekében
1. A zabpehely béta-glükánt tartalmaz, és elősegíti a bélrendszer egészségét.
„A béta-glükán egy különleges rosttípus, amely nemcsak prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, hanem segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet, vagyis a szív egészségének is jót tesz” – magyarázza Sauceda, a Nutrients című folyóiratban megjelent áttekintésre hivatkozva.
2. A zabpehely olyan B-vitaminokat is tartalmaz, mint a tiamin vagy a folsav, amelyek fontosak az energia és az agy egészsége szempontjából.
3. Jól párosítható más, a hosszú életet elősegítő élelmiszerekkel, például bogyós gyümölcsökkel, joghurttal, diófélékkel és magvakkal.
4. Ráadásul a zabpehely olcsóbb, mint néhány más reggeli étel.
A zabpehely számos előnye ellenére azonban nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő.
Az emésztési egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára például a túl sok rost irritábilis bélszindrómához és gyulladásos bélbetegséghez vezethet. Ráadásul, ha valakinek a rendszeres étrendje rosthiányos, a táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy fokozatosan építsen be rosttartalmú ételeket, hogy a bélrendszer hozzászokjon.
Sauceda azt is javasolja, hogy a zabpehelyhez adjunk némi fehérjét is, hogy tovább maradjunk jóllakottak, és jobban egyensúlyban legyen a vércukorszint. A joghurt jó választás lehet, mivel a probiotikumok bónuszát is megkapja.