Ezek a legideálisabb alkoholos italok az újévi lakomához

Marina Kaljuzsnaja pszichiáter és narkológus szerint bölcsen kell kiválasztani az alkoholos italokat az esetleges negatív hatások minimalizálása érdekében.

Orvosi szempontból az alacsony cukortartalmú és közepes erősségű italok a legbiztonságosabbak – mondta az orvos. Ez alapján a száraz vörös- és fehérborokat javasolta, mivel az édes fajtákkal ellentétben ezek kevesebb cukrot tartalmaznak. A pezsgő esetében is jobb a száraz (brut), mint a félédes – tette hozzá a szakember. Azt is javasolta, hogy ezeket lassan fogyasszák el, mivel a szénsavas italok gyorsan bejutnak a véráramba, és mérgezést okozhatnak.

A szakember szerint az alkohol kiválasztásakor szintén előnyben kell részesíteni az átlátszó italokat, például a vodkát, a gint vagy a fehér rumot. Ezek ugyanis kevesebb olajat és egyéb szennyeződést tartalmaznak, mint a sötét italok, például a whisky, a brandy és a konyak – magyarázta a narkológus.

Az orvos szerint az erős italokat érdemes kerülni, mert ezek nagyon megterhelik a májat – a vizsgálatok szerint a magas etanoltartalom gyulladásokhoz és a májsejtek károsodásához vezethet.

A másnaposság kockázatának csökkentése érdekében Kaljuzsnaja azt javasolta, hogy a férfiak ne lépjék túl a két szokásos alkoholadagot (ez körülbelül 200 milliliter bor vagy 60 milliliter erős alkohol), a nők pedig ennek a felét. Az orvos figyelmeztetett, hogy ezen küszöbértékek túllépése jelentősen növeli a súlyos másnaposság valószínűségét.

Érdemes tudni, hogy a fehérjetartalmú ételek és az összetett szénhidrátok lelassítják az alkohol felszívódását. Emellett minden adag alkohol után igyunk egy pohár vizet. Ez segít elkerülni a kiszáradást, ami a másnaposság egyik fő oka.

Elolvasom a cikket