Marina Kaljuzsnaja pszichiáter és narkológus szerint bölcsen kell kiválasztani az alkoholos italokat az esetleges negatív hatások minimalizálása érdekében.
Orvosi szempontból az alacsony cukortartalmú és közepes erősségű italok a legbiztonságosabbak – mondta az orvos. Ez alapján a száraz vörös- és fehérborokat javasolta, mivel az édes fajtákkal ellentétben ezek kevesebb cukrot tartalmaznak. A pezsgő esetében is jobb a száraz (brut), mint a félédes – tette hozzá a szakember. Azt is javasolta, hogy ezeket lassan fogyasszák el, mivel a szénsavas italok gyorsan bejutnak a véráramba, és mérgezést okozhatnak.
A szakember szerint az alkohol kiválasztásakor szintén előnyben kell részesíteni az átlátszó italokat, például a vodkát, a gint vagy a fehér rumot. Ezek ugyanis kevesebb olajat és egyéb szennyeződést tartalmaznak, mint a sötét italok, például a whisky, a brandy és a konyak – magyarázta a narkológus.
Az orvos szerint az erős italokat érdemes kerülni, mert ezek nagyon megterhelik a májat – a vizsgálatok szerint a magas etanoltartalom gyulladásokhoz és a májsejtek károsodásához vezethet.
A másnaposság kockázatának csökkentése érdekében Kaljuzsnaja azt javasolta, hogy a férfiak ne lépjék túl a két szokásos alkoholadagot (ez körülbelül 200 milliliter bor vagy 60 milliliter erős alkohol), a nők pedig ennek a felét. Az orvos figyelmeztetett, hogy ezen küszöbértékek túllépése jelentősen növeli a súlyos másnaposság valószínűségét.
Érdemes tudni, hogy a fehérjetartalmú ételek és az összetett szénhidrátok lelassítják az alkohol felszívódását. Emellett minden adag alkohol után igyunk egy pohár vizet. Ez segít elkerülni a kiszáradást, ami a másnaposság egyik fő oka.