MH
2024. december 31. kedd. 16:14
A legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszerek
Spenót
Krista Brown táplálkozási szakértő szerint ez a szuperétel tele van vitaminokkal, rostokkal és tápanyagokkal. Ráadásul már napi egy csésze levélzöldség is csökkenti a vastagbélrákkal összefüggésbe hozható biomarkerek számát.
A spenótot lehet hidegen vagy melegen is tálalni, de Brown a nyers spenótot ajánlja az egészségügyi előnyei miatt. Frissen, fagyasztva vagy konzervben a legmagasabb luteintartalommal rendelkezik, amely antioxidáns, és csökkenti a kognitív hanyatlással, a szív- és érrendszeri egészséggel és a rákos megbetegedésekkel összefüggő gyulladást.
A zöldekben található A-vitamin, amely lassítja a faggyútermelést a szőrtüszőkben, így fenntartja a bőr és a haj állapotát. A felesleges zsírtartalom pattanásokat okozhat, és ennek kontrollja segít megoldani a bőrgyógyászati problémákat. Az A-vitamin emellett nélkülözhetetlen a test minden szövetének növekedéséhez, beleértve a bőrt és a hajat is.
Gránátalma
A gránátalmamagok kicsi, de erőteljes módon támogatják a szervezet gyulladásos egészségét. A gránátalmamagban található elagitanninok bioaktív polifenolok, amelyek gyulladáscsökkentő hatással vannak a szervezet sejtjeire.
A gránátalmamagok rostban is gazdagok – fél csészényi magban körülbelül 4 g –, ami jótékonyan hat az emésztés egészségére. Ezenkívül antioxidánsokat és polifenolokat tartalmaznak, amelyek támogathatják a szív egészségét, javíthatják a vérkeringést, sőt a bőr egészségét is.
Az előnyök kiaknázásához egy táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy naponta körülbelül fél csésze gránátalmamagot fogyasszunk.
A legjobb, ha a magokat részesítjük előnyben a gyümölcslé helyett. Fél pohár mag 7 g rostot tartalmaz, míg a gránátalmalé csak 0,2 g-ot. A magok több C-vitamint is tartalmaznak, ami egy erős vitamin és antioxidáns.
Mielőtt a gránátalmát beillesztené az étrendjébe, konzultáljon orvosával, különösen, ha bármilyen gyógyszert szed. A gránátalma csökkentheti egyes sztatinok és vérnyomáscsökkentők felszívódását.