Öt szokás az egészséges szervezetért

Olena Kostiuk táplálkozási szakértő szerint a szervezet negyvenéves kor után jelentős változásokon megy keresztül.

Az anyagcsere lelassul, és a korábban azonnal elégetett kalóriák most zsírtartalékokká alakulnak át.

Csökken az ösztrogénszint, ami hatással van a súlygyarapodásra, a bőr és a csontok állapotára, sőt az érzelmi állapotra is.

A szervezet kevésbé hatékonyan szívja fel a D-vitamint, a B12-vitamint és a kalciumot, ami gyengeséghez, csontproblémákhoz és csökkent immunitáshoz vezethet.

A stresszszint növekedése is problémát jelent, hiszen a kortizol (stresszhormon) hozzájárul a zsír felhalmozódásához, különösen a hasban

Ha nem figyel oda ezekre a változásokra, számos problémával szembesülhet:

  • Állandó fáradtság és apátia, amelyek akadályozzák az élet élvezetét.
  • Súlygyarapodás, még akkor is, ha korlátozza a kalóriabevitelt.
  • Bőrproblémák: a rugalmasság elvesztése, szárazság, ráncosodás

Megnövekedett betegségkockázat: 2-es típusú cukorbetegség, csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek.

Mi a teendő?

Nem kell éhezni, de az étkezésének kiegyensúlyozottnak kell lennie.

A fehérjék segítenek az izomzat fenntartásában és az anyagcsere fokozásában. Az egészséges zsírok támogatják a hormonális egészséget és energiát biztosítanak.

A lassú szénhidrátok stabilizálják a vércukorszintet.

Mozogjon többet

Negyvenéves kor után nemcsak a testmozgás, hanem az is fontos, hogy egész nap aktív maradjon.

Napi 10 000 lépést kell gyalogolnia, és az izomtömeg megőrzése érdekében erőnléti edzéseket is be kell iktatnia. A jóga vagy a pilates például jót tesz a rugalmasságnak és a stresszoldásnak.

Figyeljen a jelekre

A szervezet a következő tünetekkel jelezheti a vitaminhiányt:

  • Gyenge és törékeny haj – ez vas- vagy D-vitaminhiányra utalhat
  • Rossz hangulat – magnézium- vagy B-vitaminhiányról van szó

Az antioxidáns a fiatalság kulcsa

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek segítenek az idő előtti öregedés ellen. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Bogyós gyümölcsök – áfonya, málna
  • Étcsokoládé (70% feletti kakaótartalommal)
  • Zöld tea

Az étkezések kihagyása csak lelassítja az anyagcserét. Egyen 3-4 óránként!

Negyvenéves kor után az energiaszint csökken és a hormonok nem működnek. A testsúly kissé megnőhet, a zsúfolt időbeosztás és a munkahelyi problémák pedig fokozhatják a stresszt és a szorongást, valamint befolyásolhatják az alvás minőségét.

A túlsúly a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás kockázati tényezője.

Elolvasom a cikket