Az egészséges táplálkozásnak azonban számos árnyalata van, és néha még a legegészségesebb ételek is nagyon károsak lehetnek a szervezetre – írja a Sports.kz.
Táplálkozási szakértő beszélt egy népszerű zöldségféléről, amely igazi baktériumtenyészetnek tekinthető. Ezek a nyers csírák.
A legjobb, ha nem kockáztatunk
A csírákat magokból és babokból meleg és párás körülmények között termesztik. Gyakran adják salátákhoz, szendvicsekhez, és meleg ételek díszítésére használják. A csírák különösen népszerűek az egészség fanatikusok körében, mivel magas a C-vitamin– és magnéziumtartalmuk.
Néhány ok, amiért a csírákat egészséges terméknek tartják:
– a búzacsíra telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz;
– a babcsíra antioxidánsokban és rostokban gazdag, és magas a növényi fehérjetartalma;
– a csíráztatott napraforgómag gyulladáscsökkentő, antibakteriális, köptető, sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, segít a koleszterinszint csökkentésében;
– a csíráztatott zöld hajdinamagok segítenek az erek erősítésében, az anyagcsere-folyamatok kialakításában.
A csírák termesztési körülményei azonban ideálisak a baktériumok szaporodásához. Amennyiben a zöldeket semmilyen módon nem hőkezelik, mielőtt a tányérunkba kerülnének, akkor akár meg is mérgezhetnek minket.
A nyers csírák E. colival, lisztériával és szalmonellával is fertőzöttek lehetnek – írja a Daily Mail.
Az amerikai Élelmiszer– és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szakértői azt javasolják, hogy legalább alaposan öblítsük le a csírákat, mielőtt elfogyasztjuk őket. A legbiztosabb védekezési mód azonban a csírák hőkezelése.