A chia mag igazi szuperélelmiszer, amely egyre népszerűbb az egészségtudatos életmódot követők körében. Magas rosttartalma, omega-3 zsírsavai és gélképző képessége révén hozzájárul az emésztés javításához, a vércukorszint szabályozásához és a szív egészségének megőrzéséhez. Könnyen beilleszthető az étrendbe, legyen szó smoothieról, pudingról vagy akár süteményről, miközben észrevétlenül tesz jót az egészségünknek – derül ki az Origo írásából.
A chia mag egyre népszerűbb azok körében, akik törekednek az egészségtudatosabb életmódra. Magas rosttartalmának köszönhetően számos előnye van, különösen az emésztés javításában.
Két evőkanál chia mag körülbelül 11 gramm rostot tartalmaz. Az oldható rostok felszívják a vizet, és folyadékokkal keveredve gélszerű anyagot képeznek, ami segíti az élelmiszerek emésztőrendszeren való áthaladását, megelőzve a székrekedést és elősegítve a hasznos bélbaktériumok szaporodását.
A chia magban található oldható rost természetes kenőanyagként működik, lágyítja a székletet, és megelőzi a székrekedést, ami gyakori probléma az alacsony rosttartalmú étrendet folytatók körében.
Ezenkívül ezeknek a magoknak a gélképző képessége segít szabályozni, hogy mennyi ideig maradjon a táplálék a bélben, optimalizálva az alapvető tápanyagok felszívódását.
A chia magban található omega-3 zsírsavak és a rostok segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet, javítják a vérnyomást és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
A chia magvakat nem csak azért dicsérik, mert képesek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, amit „rossz koleszterinként” ismernek, hanem bizonyítottan növelik a HDL-koleszterin, más néven „jó koleszterin” szintjét is.
A chia mag segít a vércukorszint szabályozásában is, mivel magas rostösszetételének köszönhetően lassítja a szénhidrátok felszívódását. Így remek kiegészítés lehet azok számára, akik alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztanak.