Mint a tudományos megfigyelések kimutatták, a leghasznosabb ital a filteres kávé. Ezt olyan módszerrel készítik, hogy a vizet egyszeri alkalommal átengedik egy szűrőn, amelyben őrölt kávé van. A folyadék áthatol a poron, miközben kimos minden káros anyagot. A kávézaccot az elkészítés után kidobják. A legtöbb kávézóban szűrtkávét szolgálnak fel.
Miért hasznos egy ilyen ital a szervezetünk számára? A tudósok szerint a filteres kávé megőrzi a kávébab maximális előnyeit, de a káros üledék minimális szinten marad.
Emellett a filteres kávé nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, ami viszont csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A kávé elkészítésének legkárosabb módja azonban a szűretlen ital. Arról a kávéról beszélünk, amelyet az őrleménnyel együtt iszunk.
„A szűretlen kávé olyan anyagokat tartalmaz, amelyek emelik a koleszterinszintet. A szűrő használata eltávolítja ezeket az anyagokat, és csökkenti a szívroham és a korai halálozás valószínűségét” – mondta a tanulmány szerzője, Dag Thelle, a svédországi Göteborgi Egyetem Közegészségügyi és Közösségi Orvosi Tanszékének vezető professzora. A tanulmány erős és meggyőző bizonyítékot szolgáltat a különböző kávéfőzési módszerek, a szívroham és a hosszú élettartam közötti kapcsolatra.
Most rossz hírünk van mindazoknak, akik szeretik a francia presszókávét, az eszpresszó alapú kávét vagy a klasszikus török kávét. Ezek a változatok ugyanis valóban növelhetik a szívbetegségek kockázatát.
Minden szűretlen kávénak magasabb a kavestol- és kahweol-tartalma. A kavesztol és a kahwele olyan vegyi anyagok, amelyek a kávéban található olajcseppekben és a kávé üledékében találhatóak. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az anyagok növelhetik a triglicerid- és az LDL-koleszterinszintet. Ha megemelkedik ezeknek a vérzsíroknak a szintje, akkor hajlamosabb a szív- és érrendszeri betegségek, vagyis a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatára.
Hosszú élettartam csak szűrt kávéval
Egy új tanulmány több mint félmillió egészséges, 20 és 79 év közötti norvég férfit és nőt követett 20 éven keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a szűretlen kávé fogyasztása a 60 éves és idősebb férfiaknál növelte a halálozás kockázatát a megnövekedett szív- és érrendszeri halálozás miatt.
A tanulmánynak köszönhetően azonban az is kiderült, hogy a szűrt kávé fogyasztása egészségesebb, mint a szűretlen kávé fogyasztása. A szűrt kávé fogyasztása 15 százalékkal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, 12 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát a férfiaknál, és 20 százalékkal csökkentette a szívbetegség okozta halálozás kockázatát a nőknél a szűretlen kávé fogyasztásához képest.
A tanulmány szerint azoknál volt a legalacsonyabb a halálozási arány, akik napi egy-négy csésze szűrt kávét ittak.