A Meijo Egyetem japán tudósai felfedezték, hogy a fokhagyma, a hagyma és a póréhagyma káros transzzsírokat bocsát ki, ha 140 fok feletti hőmérsékleten sütik olívaolajban. Ezek az anyagok a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő okozói, mivel a sütési folyamat során keletkeznek, és megtalálhatók a sült ételekben, a készételekben és a margarinban – írta a Pravda.ru.
Tanulmányok kimutatták, hogy a növényi olajokban található telítetlen zsírsavak is transzzsírrá alakulhatnak, ha magas hőmérsékletnek teszik ki őket. Így bizonyos zöldségek, például a fokhagyma, a hagyma és a póréhagyma hozzájárulhatnak a transzzsírok kialakulásához, ha olívaolajban sütik őket.
A tudósok úgy vélik, hogy ez a tény befolyásolhatja az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat, és olyan stratégiák kidolgozására szólít fel, amelyek a transzzsírok minimalizálására irányulnak az otthoni főzés során.