Egy 2024-es, a kínai Dr. Chaofu Ke által vezetett tanulmány szerint például a mérsékelt kávéfogyasztásnak gyógyító hatása lehet. Különösen a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgálhat egy ilyen szokás.
Ebben az esetben a „mérsékelt” körülbelül napi 3 csésze kávé fogyasztását jelenti.
Miután megvizsgálták az emberek egészségügyi mutatóit, amelyeket a kiterjedt brit Biobank adatbázis tartalmaz, a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik napi három csésze kávét ittak, az orvosok 50%-kal kisebb valószínűséggel állapítottak meg szív- és érrendszeri betegséget és cukorbetegséget. Ugyanennyivel csökkent a stroke kialakulásának kockázata is.
Ugyanakkor a több koffein is jótékony hatással lehet a szervezetre. Különösen a Daily Mail szerint az élénkítő ital csökkentheti az időskori demencia kockázatát.
A koffein agyra és kognitív funkciókra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányok egész sorát tanulmányozva a kiadvány arra a következtetésre jutott, hogy napi 5 csésze kávé fogyasztásával a 65 év felettiek nagyobb valószínűséggel őrzik meg memóriájukat és éles elméjüket.
A tudományos publikációk arra is utalnak, hogy a kávéfogyasztás összefügg bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatával. A kávéfogyasztóknál például kisebb valószínűséggel alakul ki máj-, száj- és nyelőcsőnyálkahártya-, valamint epehólyagrák.
Vannak azonban más tanulmányok is, amelyek szerzői rámutatnak, hogy a kávéfogyasztás nemhogy nem hasznos, de még káros is. Különösen a tudósok találtak összefüggést a kávéfogyasztás és a hasnyálmirigyrák megnövekedett kockázata között.